BUSINESS & FINANCE

Η εκτίμηση-έκπληξη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, οι στόχοι και η επενδυτική βαθμίδα

Η εκτίμηση-έκπληξη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, οι στόχοι και η επενδυτική βαθμίδα

Ακόμη και  πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022 βλέπει  το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η εικόνα του 2022 είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. 

Η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 θα κλείσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος, με τη μεθοδολογία ESA, δηλαδή αφού συμπεριληφθούν και τα έσοδα από ANFAs και SMPs (που δεν συμπεριλαμβάνονταν στη μεθοδολογία προγράμματος και ενισχυμένης εποπτείας). 

Όπως αναφέρει η έκθεση, η θετική δημοσιονομική επίδοση οφείλεται εν μέρει στον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης αλλά κυρίως στον υψηλό πληθωρισμό και την ισχυρή επίδρασή του στα δημόσια έσοδα. Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να καταγραφεί και σημαντική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, καθώς η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ υπερβαίνει την αύξηση του ονομαστικού χρέους.

Για καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κάνουν λόγο και από το Οικονομικό επιτελείο αλλά είναι πιο συγκρατημένοι. Όπως ανέφερε πρόσφατα  στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα για το 2022 αναμένεται όχι μόνο να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το 1,6% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού αλλά να κλείσει  ακόμη και πιο κάτω από το 1%. Παρότι το 2022 ήταν μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και η κυβέρνηση χρειάστηκε να ρίξει αρκετά δισ. ευρώ στο τραπέζι για τη στήριξη της κοινωνίας ευρώ μέσω των κρατικών επιδοτήσεων για το ρεύμα, των επιταγών ακρίβειας, του Fuel Pass του  έκτακτου επιδόματος για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν κινδύνεψε αλλά όπως φαίνεται θα αποτελέσει την έκπληξη. 

Το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει και ένα  πολύ καλό μήνυμα προς τις αγορές, κάτι που χρειάζεται η χώρα, εν μέσω μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών  και έχοντας μπροστά τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας με το παράθυρο της επόμενης αναβάθμισης να έχει ανοίξει για τις 21 Απριλίου από τον S&P. 

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει προς το καλύτερο τα βασικά μεγέθη του 2023 για την οικονομία. Τους νέους στόχους θα ενσωματώνει   το πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί  στα τέλη Απριλίου στην Κομισιόν, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία. Σύμφωνα με τους νέους στόχους η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,3% (από 1,8%), η ανεργία να αναμένεται να κλείσει κοντά στο 12% ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα αποκλιμακωθεί πιο γρήγορα με τον νέο στόχο για τον πληθωρισμό να αναπροσαρμόζεται στο 4,5% από  5,6% που είχε προβλεφθεί στον φετινό Προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα θα πρέπει να ενσωματώνει και στόχους για πλεονάσματα κοντά στο 2%,την πορεία των δαπανών αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνει η απομείωση του χρέους. 

Όλα αυτά όμως θα είναι θέματα υπό διαπραγμάτευση και από τη νέα κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο καθώς μεσολαβούν οι εκλογές και οι θερινές διακοπές της Ε.Ε. 

Διαβάστε επίσης: 

Γραφείο Προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 – Οι συστάσεις για υποδομές και θεσμούς

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι έφεραν έσοδα 14,2% πάνω από τον στόχο τον Φεβρουάριο

Έλλειμμα κοντά στο 1% για το 2022 – Θετικό μήνυμα στο παρά πέντε της επενδυτικής βαθμίδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News