Business & Finance Σάββατο 1/04/2023, 19:45
BUSINESS & FINANCE

Περισσότερη προσοχή στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών ζητά η ΕΚΤ

Περισσότερη προσοχή στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών ζητά η ΕΚΤ

Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό από ό,τι γενικά αναγνωρίζεται, δήλωσε σε συνέντευξή του στους New York Times το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Fabio Panetta.

«Υπάρχει πολλή συζήτηση για την αύξηση των μισθών», δήλωσε ο Panetta στην εφημερίδα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Αλλά μάλλον δεν δίνουμε επαρκή προσοχή στην άλλη συνιστώσα του εισοδήματος, δηλαδή στα κέρδη.

Υπάρχουν τομείς όπου «το κόστος εισροών μειώνεται, ενώ οι τιμές λιανικής αυξάνονται και τα κέρδη επίσης αυξάνονται», δήλωσε ο Panetta. «Αυτό λοιπόν είναι αρκετό για να ανησυχεί κανείς ως κεντρικός τραπεζίτης ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης των κερδών». 

Οι εταιρείες θα μπορούσαν να αυξάνουν τις τιμές λόγω του υψηλότερου κόστους εισροών τώρα ή εν αναμονή μελλοντικών αυξήσεων του κόστους, ή επειδή έχουν ισχύ στην αγορά που τους επιτρέπει να αυξάνουν τις τιμές χωρίς να υφίστανται απώλεια ζήτησης, πρόσθεσε.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News