Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 20:53
ΒUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: H αγορά οψιόν στοιχηματίζει σε επιστροφή των επιτοκίων στο μηδέν σε ένα έτος

Ευρωζώνη: H αγορά οψιόν στοιχηματίζει σε επιστροφή των επιτοκίων στο μηδέν σε ένα έτος
 

Η νέα αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο προκαλεί ανησυχίες για ύφεση και επαναφέρει στο προσκήνιο τις προοπτικές για απότομη αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός μπορεί να εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό το Μάρτιο. 

Μέσα στο νέο σκηνικό της τραπεζικής κρίσης, trader πάει κόντρα στις επιθετικές συζητήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και στοιχηματίζει ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν στο μηδέν κάποια στιγμή το επόμενο έτος. 

O trader στοιχηματίζει σε μείωση των επιτοκίων και εάν το στοίχημά του αποδώσει, τότε θα του αποφέρει 56 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με την κίνηση των οψιόν. 

Τrader στοιχηματίζει ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν στο μηδέν σε ένα έτος

Source: Bloomberg

Οι αγορές επαναπροσδιορίζονται παρά την προοπτική πιο αυστηρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών μετά από δύο εβδομάδες αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τώρα τις πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη. 

Παρά την τραπεζική κρίση και τους κλυδωνισμούς στις αγορές, η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού στο 3% την προηγούμενη εβδομάδα και δεσμεύθηκε να το διατηρήσει στα επίπεδα αυτά προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το δομικό πληθωρισμό. Ωστόσο, η αγορά υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα επιστρέψει στο 3% έως το Μάρτιο του 2024, αφού αυξηθεί πρώτα επιπλέον 25 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο. 

Ο trader έβαλε το παραπάνω στοίχημα με βάση την κίνηση των προθεσμιακών τριμήνου του Euribor. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μήπως οι διαμορφωτές πολιτικής προχωρήσουν πολύ πιο πέρα και μειώσουν τα επιτόκια κάτω από το μηδέν. 

Ωστόσο, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που ανακοινώνονται την επόμενη Παρασκευή δείξουν περαιτέρω επιτάχυνση για το δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, σύμφωνα με οικονομολόγους. 

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι ο δομικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,7% το Μάρτιο, που σηματοδοτεί τον ταχύτερο ρυθμό από την καθιέρωση του ευρώ. Αντίθετα, ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να παρουσιάσει δραστική επιβράδυνση, ως απόρροια των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αρνείται να επιβραδυνθεί

Source: Eurostat, Bloomberg survey of economists

 

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις σχετικά με τη διάρκεια και το μέγεθος των περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων. «Βεβαίως, η απότομη μείωση του βασικού πληθωρισμού, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, αποτελεί θετική εξέλιξη για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ωστόσο, συμβάλει ελάχιστη στην απομάκρυνση των ανησυχιών στους κόλπους της ΕΚΤ ως προς τους ανοδικούς κινδύνους για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων ηγετών και Λαγκάρντ: Οι τράπεζες της ΕΕ είναι ανθεκτικές

Bloomberg: Τέλος στην εσωτερική ανακωχή της ΕΚΤ – Νέες αυξήσεις ζητούν τα «γεράκια»

Γερμανία: Οι «σοφοί» καθησυχάζουν, ο πληθωρισμός παραμένει

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News