Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 19:43
BUSINESS & FINANCE

Η Munich Re αποσύρεται από τη συμμαχία ασφαλιστικών για τη βιομηχανία και το κλίμα

Η Munich Re αποσύρεται από τη συμμαχία ασφαλιστικών για τη βιομηχανία και το κλίμα

Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Munich Re δήλωσε την Παρασκευή ότι αποσύρεται από μια συμμαχία ασφαλιστικών που εστιάζει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία.

Η Munich Re, ο μεγαλύτερος αντασφαλιστής στον κόσμο, δεσμεύτηκε να τηρήσει τους δικούς της κλιματικούς στόχους, αλλά δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την Net-Zero Insurance Alliance για να αποφύγει τον κίνδυνο παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Οι ανησυχίες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αυξανόμενης αντίδρασης για τη βιωσιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αντιδρούν στις προσπάθειες των ομάδων που συνδέονται με το κλίμα και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα κριτήρια ESG.

Δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις εταιρείας που να έχει στοχοποιηθεί με αγωγή για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, αλλά οι ενέργειες ορισμένων Ρεπουμπλικανών πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει πολλές χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιφυλακτικές απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι και ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, η Vanguard, αποσύρθηκε τον Δεκέμβριο από μια παρόμοια συμμαχία.

«Είναι πιο αποτελεσματικό να κυνηγήσουμε τους στόχους μας για το κλίμα και τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεμονωμένα», δήλωσε ο Joachim Wenning, διευθύνων σύμβουλος της Munich Re.

Ο ιστότοπος της συμμαχίας που συνέστησε ο ΟΗΕ αναφέρει ότι πρόκειται για μια ομάδα 30 ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Allianz και της Axa, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου το 15% του παγκόσμιου όγκου ασφαλίστρων.

Η Munich Re ήταν ιδρυτικό μέλος της συμμαχίας, η οποία ιδρύθηκε το 2021.

Ούτε η συμμαχία ούτε ο σημερινός πρόεδρος απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η Munich Re κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων από περίπου 30 ασφαλιστικές εταιρείες σε έναν κατάλογο αποτελεσμάτων από την Insure our Future, η οποία παρακολουθεί τις κλιματικές φιλοδοξίες των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη νομική κοινότητα σχετικά με το αν το αντιμονοπωλιακό δίκαιο αποκλείει πράγματι τη συλλογική δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Peter Bosshard, συντονιστής της εκστρατείας Insure our Future.

Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

«Αν οι πιο προοδευτικοί είναι αυτοί που αποχωρούν, θα πίστευα ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει να είναι μια αρκετά μεγάλη απειλή για τη συμμαχία», δήλωσε η Regine Richter της ακτιβιστικής οργάνωσης Urgewald.

Οι ασφαλιστικές δέχονται πιέσεις για να περιορίσουν τις συναλλαγές με βρώμικες βιομηχανίες.

Μια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή σε 30 διευθύνοντες συμβούλους ασφαλιστικών εταιρειών, ζητώντας τους να σταματήσουν αμέσως την αναδοχή νέων έργων ορυκτών καυσίμων στον απόηχο μιας αυστηρής προειδοποίησης για το κλίμα από τους επιστήμονες του ΟΗΕ.

Στους παραλήπτες περιλαμβάνονταν η Munich Re, η Zurich Insurance και η AXA.

Οι εταιρείες στην Ευρώπη που ανήκουν σε συμμαχίες για το κλίμα και επιθυμούν να αυξήσουν τη συνεργασία τους ανησυχούν για την παραβίαση των νόμων κατά του ανταγωνισμού κατά τη διαδικασία αυτή, γεγονός που ώθησε ορισμένες ρυθμιστικές αρχές να διευκρινίσουν πώς θα χαλαρώσουν τους κανόνες.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας δημοσίευσε τον περασμένο μήνα σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με το πώς θα εφαρμόζεται η νομοθεσία περί ανταγωνισμού στις συμφωνίες βιωσιμότητας μεταξύ επιχειρήσεων. Είπε ότι η καθοδήγηση θα πρέπει να παρέχει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με το πότε οι συμφωνίες «που συμβάλλουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα εξαιρούνται από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News