Business & Finance Τετάρτη 28/12/2022, 20:55
BUSINESS & FINANCE

Οι ασφαλιστές πλοίων ακυρώνουν την κάλυψη πολέμου για τη Ρωσία και την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου

Οι ασφαλιστές πλοίων ακυρώνουν την κάλυψη πολέμου για τη Ρωσία και την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου

Οι ασφαλιστές πλοίων δήλωσαν ότι ακυρώνουν την κάλυψη του κινδύνου πολέμου σε όλη τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, μετά την έξοδο των αντασφαλιστών από την περιοχή λόγω των υψηλών ζημιών.

Οι αντασφαλιστές (οι οποίοι ασφαλίζουν τους ασφαλιστές, συνήθως ανανεώνουν τις 12μηνες συμβάσεις τους με τους πελάτες την 1η Ιανουαρίου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μειώσουν την έκθεσή τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία) δεν θα προχωρήσουν σε ανανέωση των συμβολαίων, καθώς, φέτος, οι ζημιές που σχετίζονται με τη σύγκρουση και τον τυφώνα Ιαν στη Φλόριντα ήταν αρκετά υψηλές.

Τα P&I (protection and indemnity) clubs American, North, UK και West δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν κάλυψη κινδύνου πολέμου για ορισμένες κατηγορίες στην περιοχή από την 1η Ιανουαρίου, ανέφεραν σε πρόσφατες ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες τους. Οι λέσχες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστών P&I που καλύπτουν περίπου το 90% των ποντοπόρων πλοίων παγκοσμίως.

Το UK P&I Club δήλωσε στις 23 Δεκεμβρίου ότι το ζήτημα προέκυψε λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας αντασφάλισης για τους αντασφαλιστές, γνωστή και ως αντεκχώρηση (retrocession).

«Οι αντασφαλιστές της Λέσχης δεν είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσουν αντασφάλιση για την έκθεση σε πολεμικό κίνδυνο στις περιοχές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας», ανέφερε.

Η American P&I δήλωσε στις 23 Δεκεμβρίου ότι είχε λάβει «ειδοποίηση ακύρωσης» για την περιοχή από τους αντασφαλιστές της για τον πολεμικό κίνδυνο και ως εκ τούτου ακύρωνε τη δική της ασφάλιση.

Τα πλοία έχουν συνήθως ασφάλιση P&I, η οποία καλύπτει απαιτήσεις ευθύνης έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ζημιών και τραυματισμών. Ξεχωριστά συμβόλαια για το κύτος και τα μηχανήματα καλύπτουν τα πλοία έναντι φυσικών ζημιών.

Η απόσυρση της κάλυψης για την Ουκρανία και τη Ρωσία ισχύει για ορισμένους, αλλά όχι για όλους τους τύπους συμβολαίων που προσφέρονται από τους ομίλους P&I, δήλωσαν τρεις ασφαλιστικές πηγές P&I.

«Αυτό εξαρτάται από την αντασφάλιση», δήλωσε ο Stephen Rebair, αναπληρωτής παγκόσμιος διευθυντής, underwriting στη North, προσθέτοντας ότι οι αντασφαλιστές περιόριζαν την έκθεσή τους στην περιοχή και «αυτές οι εξαιρέσεις πρέπει να περάσουν στη βάση».

Οι αποκλεισμοί θα δυσκολέψουν τους ναυλωτές να βρουν ασφάλιση, θα αυξήσουν τις τιμές και μπορεί να σημαίνουν ότι ορισμένα πλοία θα ταξιδεύουν ανασφάλιστα, λένε πηγές του κλάδου.

Οι πάροχοι αντασφάλισης και αντεκχώρησης περιλαμβάνουν τους παγκόσμιους παίκτες Hannover Re, Munich Re και Swiss Re, καθώς και τα Lloyd’s of London. Όλες οι εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι μια προτεινόμενη ρήτρα συμβολαίου που κυκλοφορεί από τους αντασφαλιστές απέκλειε τις απαιτήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο τόσο για αεροπλάνα όσο και για πλοία στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προέτρεψε τους ασφαλιστές να αναλάβουν πρόσθετους κινδύνους για να συνεχίσουν να παρέχουν θαλάσσια πολεμική ασφάλιση για τους φορτωτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ρωσικά ύδατα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Βιομηχανίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News