Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 22:04
BUSINESS & FINANCE

Γέλεν: «Όχι» στο ενδεχόμενο γενικής «ασπίδας προστασίας» των τραπεζικών καταθέσεων

Γέλεν: «Όχι» στο ενδεχόμενο γενικής «ασπίδας προστασίας» των τραπεζικών καταθέσεων

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των εγγυήσεων τραπεζικών καταθέσεων μετά την κατάρρευση δύο διακεκριμένων αμερικανικών τραπεζών αυτόν τον μήνα.

Η Γέλεν έκανε τα σχόλια αυτά σε ακρόαση υποεπιτροπής πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας, όπου οι νομοθέτες έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους καταθέτες και να αποτρέψει ενδεχόμενα bank runs.

Η Γέλεν δήλωσε στην υποεπιτροπή για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη γενική κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επικεντρώθηκε στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού σε αυτό.

Είπε όμως ότι η διοίκηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των εγγυήσεων τραπεζικών καταθέσεων πέραν του σημερινού ορίου των 250.000 δολαρίων του FDIC, το οποίο θεωρείται σημαντικό εμπόδιο για την ταχεία ανάληψη δράσης για την ανάσχεση μιας βαθύτερης κρίσης.

Όταν μια χρεοκοπία τράπεζας «θεωρείται συστημικός κίνδυνος, τον οποίο σκέφτομαι ως τον κίνδυνο μεταδοτικού bank run, είναι πιθανό να επικαλεστούμε μια εξαίρεση συστημικού κινδύνου, η οποία επιτρέπει στο FDIC να προστατεύσει όλες τις καταθέσεις», δήλωσε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να καθορίζει τους συστημικούς κινδύνους κατά περίπτωση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η διοίκηση δεν εξετάζει «οτιδήποτε έχει να κάνει με γενική κάλυψη ή εγγύηση καταθέσεων».

Είπε ότι το υπουργείο εργάζεται για την αποκατάσταση της δυνατότητας του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) να χαρακτηρίζει μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως συστημικά σημαντικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News