Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 13:21
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Εξετάζονται τρόποι να εξασφαλισθούν όλες οι τραπεζικές καταθέσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την κάλυψη της FDIC σε όλες τις καταθέσεις

ΗΠΑ: Εξετάζονται τρόποι να εξασφαλισθούν όλες οι τραπεζικές καταθέσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία των Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις. Όπως αναφέρει το Bloomberg, την κίνηση αυτή επιδιώκει ένας συνασπισμός τραπεζών που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μιας πιθανής οικονομικής κρίσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει εάν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρκετή εξουσία έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εγγυηθούν προσωρινά καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000$ στους περισσότερους λογαριασμούς χωρίς επίσημη συναίνεση από ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πρόσωπα με γνώση των συνομιλιών.

Πάντως, οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη μια τέτοια κίνηση ως απαραίτητη, ειδικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα αυτόν τον μήνα προκειμένου να βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις για αναλήψεις, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς περιγράφουν εμπιστευτικές συνομιλίες. Πάντως, αναπτύσσουν μια στρατηγική ελέγχου δυνατοτήτων σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να υποστηρίξουμε τις τράπεζές μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Κικουκάουα, χωρίς να αναφέρει άμεσα εάν το μέτρο μελετάται. «Από τη στιγμή που η κυβέρνησή μας και οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν αποφασιστικά μέτρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαμε τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται σε περιφερειακές τράπεζες σε όλη τη χώρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκροές έχουν αντιστραφεί μέτρια».

Πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, καθώς οι τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν ευρύτερη κρατική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών εξ αυτών αυτόν τον μήνα, όταν καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις απέσυραν τα χρήματά τους, και καθώς μια τέταρτη τράπεζα αγωnίζεται να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

BofA: Ο πληθωρισμός σε δεύτερη μοίρα – Τι φοβούνται τώρα οι επαγγελματίες των αγορών

Κεντρικές τράπεζες: Συντονισμένη δράση για βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News