Business & Finance Κυριακή 19/03/2023, 13:15
ΒUSINESS & FINANCE

Credit Suisse: Υπό κατάρρευση το σχέδιο για την First Boston

Credit Suisse: Υπό κατάρρευση το σχέδιο για την First Boston

O Μάικλ Κλέιν, ο άνθρωπος που επρόκειτο να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού βραχίονα της Credit Suisse όταν θα ανεξαρτοποιείτο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ίσως τελικά να μην μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του να «χτίσει» μία νέα CS Fist Boston, καθώς ο πάλαι ποτέ κραταιός ελβετικός τραπεζικός όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αναγκαστική του πώληση στη UBS. 

H UBS δείχνει μικρή μόνο όρεξη για το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης από την ελβετική κυβέρνηση εξαγορά, θέτοντας τα σχέδια για τη νομική και λειτουργική ανεξαρτοποίησή της σε κίνδυνο. 

Ο Κλέιν και άλλοι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν με ενδιαφερόμενους αγοραστές, κάτι που αναμένεται να επιταχυνθεί, καθότι η ελβετική κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν άμεση επίλυση του προβλήματος. Μάλιστα, η Credit Suisse είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι υπήρξε μία δέσμευση ύψους 500 εκατ.δολαρίων από δυνητικό χρηματοδότη της CS First Boston, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθεί το όνομά του. 

Οι πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής και του trading αποτελούν το «μελανό σημείο» των διαπραγματεύσεων με τη UBS. Σε ένα πιθανό σενάριο, η UBS θα προσπαθήσει να αποεπενδύσει ή να απαλλαγεί από το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, σύμφωνα με πηγές. 

Οι προσπάθειες ανεξαρτοποίησης του συγκεκριμένου τμήματος που θα γινόταν η CS First Boston δεν έχουν ακόμη σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η διαφοροποίηση του τμήματος ήταν το κεντρικό σημείο του προβληματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της Credit Suisse με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ούλριχ Κέρνερ να δηλώνει πρόσφατα ότι η εταιρεία εξετάζει αρχική δημόσια εγγραφή για την CS First Boston το 2025 και ότι υπήρξαν αρκετοί παίκτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γίνουν επενδυτές. 

Σε ένα σενάριο διάσπασης, η Credit Suisse ενδεχομένως να προσπαθήσει να απαλλαγεί από την επενδυτική τράπεζα, ακόμη μπορεί και να ζητήσει επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, κάτι όμως που θα καταστήσει αναγκαίο ένα ακόμη πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως ανέφερε μία πηγή. 

Ένα άλλο σενάριο είναι τα τμήματα της επενδυτικής τραπεζικής που προορίζονταν για την First Boston να καταλήξουν σε μία τράπεζα επισφαλειών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News