Business & Finance Σάββατο 18/03/2023, 14:12
ΒUSINESS & FINANCE

UBS: Ζητά στήριξη από την ελβετική κυβέρνηση εάν αγοράσει τη Credit Suisse

UBS: Ζητά στήριξη από την ελβετική κυβέρνηση εάν αγοράσει τη Credit Suisse

H UBS ζητά από την ελβετική κυβέρνηση στήριξη εάν προχωρήσει στην εξαγορά της Credit Suisse, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. 

Η UBS εξετάζει διάφορες προοπτικές βάσει των οποίων η ελβετική κυβέρνηση θα αναλάβει μέρος του νομικού κόστους ή άλλες ζημίες σε όποια συμφωνία και εάν καταλήξουν οι δύο τράπεζες, αναφέρουν οι πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα εξετάζει επίσης εάν θα αγοράσει ολόκληρη την ανταγωνίστριά της ή μόνο ορισμένα τμήματα στο πλαίσιο σχεδίου που έχει ενορχηστρώσει η κυβέρνηση με τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να ανακόψει την κρίση εμπιστοσύνης. 

Με βάση ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα προβλέπει ότι η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS θα περιλαμβάνει τα τμήματα διαχείρισης πλούτου και διαχείρισης ενεργητικού, ενώ αντίθετα μπορεί να μην συμπεριλαβάνεται το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Οι συζητήσεις βρίσκονται υπό εξέλιξη και για το μέλλον του τμήματος Swiss Bank της Credit Suisse, του μοναδικού τμήματος που παρουσίασε κέρδη στη διάρκεια της περυσινής οικονομικής χρήσης. 

Εκπρόσωποι της UBS και της Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν, όπως επίσης και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών.  

Μία συμφωνία υπό τη στήριξη της κυβέρνησης θα ανέκοπτε το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στη Credit Suisse που προκάλεσε κύματα πανικού στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν επενδυτές έσπευσαν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε άλλες μεγάλες τράπεζες. Η παροχή πιστωτικής βοήθειας από την κεντρική τράπεζα προς τη Credit Suisse ανέκοψε προς στιγμή το κύμα ρευστοποιήσεων, όμως το δράμα συνεχίζεται με δυνητικές προεκτάσεις σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. 

Τα στελέχη της UBS εμφανίζονταν αντίθετα σε μία αναγκαστική συγχώνευση με την ανταγωνίστρια τράπεζα, καθώς ήθελαν να επικεντρωθούν στη δική τους στρατηγική με επίκεντρο τη διαχείριση του πλούτου και δεν ήθελαν να αναλάβουν κινδύνους που να συνδέονται με την Credit Suisse. 

Οι νομικές προβλέψεις για ζημίες υπολογίζονταν στα τέλη του 2022 στα 1,2 δισ.φράγκα, ενώ η ίδια η τράπεζα αποκάλυψε ότι είναι πιθανές επιπλέον ζημίες 1,2 δισ.φράγκων, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές μηνύσεις και έρευνες από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Μία συγχώνευση ανάμεσα στους δύο τραπεζικούς γίγαντες θα αποτελούσε ιστορικό γεγονός. Στόχος είναι μία ανακοίνωση της συμφωνίας να γίνει έως το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τις πηγές. Παρ΄όλα αυτά, η κατάσταση είναι ρευστή και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

UBS: Εξετάζει «πυροσβεστική» συγχώνευση με την Credit Suisse

BlackRock: Διαψεύδει τις φήμες ότι θέλει να αγοράσει την Credit Suisse

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News