Business & Finance Κυριακή 19/03/2023, 09:58
ΒUSINESS & FINANCE

Credit Suisse: Koρυφώνονται οι συζητήσεις με τη UBS – Εντός της ημέρας η συμφωνία

Credit Suisse: Koρυφώνονται οι συζητήσεις με τη UBS – Εντός της ημέρας η συμφωνία

Η UBS Group και Ελβετοί αξιωματούχοι δίδουν αγώνα δρόμο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη Credit Suisse καθώς προσπαθούν να διευθετήσουν ακανθώδη ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο κρατικών εγγυήσεων και το μέλλον της μικρότερης επενδυτικής τράπεζας του ομίλου. 

Υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών, η UBS έβαλε στην άρκη την αρχική της αντίθεση σε μία συμφωνία με τη Credit Suisse και εξετάζει τώρα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με πηγές. Η UBS ζήτησε από την ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένο νομικό κόστος καθώς και πιθανές μελλοντικές ζημίες από μία συμφωνία, που υπολογίζονται στα 6 δισ.δολάρια, σύμφωνα με το Reuters. 

To σίγουρο είναι ότι οι συζητήσεις έχουν επιταχυνθεί και όλες οι πλευρές τάσσονται υπέρ μίας γρήγορης λύσης από τη στιγμή που πελάτες αποσύρουν χρήματα και αντισυμβαλλόμενοι έσπευσαν να σταματήσουν συμφωνίες με τη Credit Suisse. Στόχος είναι να ανακοινωθεί η συμφωνία έως σήμερα το βράδυ, αναφέρουν οι πηγές. 

Με βάση ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία ενδεχομένως να προβλέπει ότι η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS θα περιλαμβάνει τα τμήματα διαχείρισης πλούτου και ενεργητικού, αλλά όχι το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για την τύχη της κερδοφόρου Swiss Bank της Credit Suisse, καθώς η ενσωμάτωσή του στη UBS θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικά μεγάλο συγκεντρωτισμό την εσωτερική τραπεζική αγορά της Ελβετίας. 

Καμία πλευρά δεν δέχθηκε να κάνει σχόλια. ΤΗν κατάσταση παρακολουθούν και άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές. 

Οι συζητήσεις γεννούν αρκετά ερωτήματα ως προς το μέλλον του τολμηρού σχεδίου αναδιάρθρωσης της Credit Suisse που προέβλεπε μεταξύ άλλων την ανεξαρτοποίηση του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής υπό την ονομασία First Boston. Η τράπεζα εξετάζει εδώ και καιρό τη διάσπαση του εν λόγω τμήματος από τις υπόλοιπες δραστηριότητες υπό την ονομασία CS First Boston, όμως οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ είχε πει αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα εξέταζε να προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή όσον αφορά στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής το 2025. 

Η Credit Suisse προσπαθεί επίσης να συρρικνώσει και το τμήμα χρηματιστηριακών συναλλαγών, παρότι εξακολουθεί να «σηκώνει» ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών απαιτήσεων της τράπεζας. 

Η Credit Suisse είχε κάνει προβλέψεις για ζημίες ύψους 1,2 δισ.φράγκων (1,3 δισ.δολαρίων) στα τέλη του 2022, όμως αποκάλυψε ότι μπορεί να αυξηθούν επιπλέον κατά 1,2 δισ.φράγκα, καθώς εκκρεμούν αρκετές αγωγές και έρευνες εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. 

A Widening Gap in Market Value | UBS and Credit Suisse used to be similarly valued. Not anymore
 
 

H κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse βούλιαξε στα 7,4 δισ.φράγκα από τα άνω των 100 δισ.φράγκων του 2007. Η κεφαλαιοποίηση της UBS κυμαίνεται σήμερα στα 60 δισ.φράγκα. Οι πελάτες της Credit Suisse απέσυραν καταθέσεις αξίας 120 δισ.δολαρίων πέρυσι. 

Μία συγχώνευση μεταξύ των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών θα αποτελούσε ιστορικό γεγονός για την Ελβετία αλλά και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Εγγυήσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων ζητά η UBS για μια πιθανή εξαγορά

Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News