Business & Finance Σάββατο 18/03/2023, 07:31
ΒUSINESS & FINANCE

UBS: Εξετάζει «πυροσβεστική» συγχώνευση με την Credit Suisse

UBS: Εξετάζει «πυροσβεστική» συγχώνευση με την Credit Suisse

H UBS εξετάζει την εξαγορά ολόκληρης ή κάποιων τμημάτων της Credit Suisse μετά από προτροπή των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών από τη στιγμή που ο μικρότερος ανταγωνιστής της έχει διολισθήσει σε κρίση εμπιστοσύνης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. 

Ελβετοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από την UBS να εξετάσει διάφορες επιλογές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση για τη Credit Suisse. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν είναι γνωστό ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο κορυφαίων τραπεζών της Ελβετίας θα συγκλιθούν ξεχωριστά αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εξετάσουν την ιδέα της συγχώνευσης, με τις συζητήσεις να έχουν ενορχηστρωθεί από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και την ρυθμιστική αρχή Finma. 

Ο στόχος είναι να ανακοινωθεί μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο τράπεζες έως την Κυριακή το βράδυ το αργότερα, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει ρευστή. 

Η παροχή ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα σταμάτησε προς στιγμή την ελεύθερη πτώση της Credit Suisse, όμως το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο οι πελάτες ή οι αντισυμβαλλόμενοι να συνεχίσουν τις εκροές, με δυνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και η Finma βρίσκονται σε στενή επαφή με συζητήσεις για περαιτέρω τρόπους σταθεροποίησης της Credit Suisse. Υπό εξέταση βρίσκονται διάφορα σενάρια όπως ανεξαρτοποίηση του ελβετικού τμήματος της τράπεζας και αναγκαστική συγχώνευνση με τη UBS. Στελέχη της UBS και της Credit Suisse αντιτίθενται σε μια τέτοια πυροσβεστική συγχώνευση, σύμφωνα με πηγές. 

Η UBS προτιμά να εστιάσει σε μία στρατηγική με επίκεντρο τη διαχείριση πλούτου και είναι απρόθυμη να αναλάβει ρίσκο που συνδέεται με την Credit Suisse, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Από την άλλη, η Credit Suisse ζητά χρόνο για να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση μετά την πίστωση των 54 δισ.δολαρίων που έλαβε από την κεντρική τράπεζα. 

Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse έχει βουλιάξει στα 7,4 δισ.φράγκα (8 δισ.δολάρια) από το απόγειο του 2007, όταν ξεπερνούσε τα 100 δισ.φράγκα. Η χρηματιστηριακή αξία της UBS κυμαίνεται στα 60 δισ. φράγκα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Οι κρίσιμες δύο ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον της

Reuters: Τουλάχιστον 4 τράπεζες έθεσαν περιορισμούς στις συναλλαγές με Credit Suisse

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News