Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 23:03
ΒUSINESS & FINANCE

Η Fed σε «σταυροδρόμι» – Ένας χρόνος επιτοκιακών αυξήσεων

Η Fed σε «σταυροδρόμι» – Ένας χρόνος επιτοκιακών αυξήσεων

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τότε που η Φέντεραλ Ριζέρβ άρχισε το σημερινό κύκλο αύξησης των επιτοκίων και υπό μία έννοια βρίσκεται και πιο κοντά αλλά και πιο μακριά από το στόχο της. 

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 16 Μαρτίου του 2022, η Fed προχώρησε στην πρώτη από μία σειρά επιτοκιακών αυξήσεων που μετρούν σήμερα οκτώ. Στόχος, η συγκράτηση του πληθωρισμού τον οποίο οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είχαν αρχικά χαρακτηρίσει ως κάτι προσωρινό. 

Έκτοτε ο πληθωρισμός υποχώρησε από το 8,5% σε ετήσια βάση στο 6% σήμερα και βαίνει μειούμενος. Παρότι πρόκειται για πρόοδο, εξακολουθεί να απέχει κατά πολύ από το στόχο 2% της Fed.

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τι μέλλει γενέσθαι και ποιές οι επιπτώσεις καθώς οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το επίμονα υψηλό κόστος διαβίωσης και με μία τραπεζική κρίση. 

«Η Fed θα αναγνωρίσει ότι έχει χάσει χρόνο στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ότι ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος απ΄ό,τι αναμενόταν. Επομένως, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα έπρεπε να έχει αρχίσει νωρίτερα», αναφέρει ο Γκας Φότσερ, επικεφαλής οικονομολόγος της PNC Financial Services Group. 

Eνώ το 2022 ήταν ένα δύσκολο έτος για την αμερικανική οικονομία, το 2023 άρχισε σε πιο σταθερό έδαφος με μία ισχυρή αγορά εργασίας. Όμως, οι τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η Fed εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον πληθωρισμό. 

Μετά από επιτοκιακές αυξήσεις 450 μονάδων βάσης και πωλήσεις ομολόγων ύψους 573 δισ.δολαρίων, η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο, ειδικά στις μικρότερες τράπεζες. 

Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η τραπεζική κρίση ενδεχομένως να επισκιάσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, εκτός και εάν σταματήσει γρήγορα η μετάδοση της κρίσης. 

Το σκηνικό που προκάλεσε την τραπεζική κρίση με την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων και την κατάρρευση των τιμών τους δυσκολεύει το έργο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Άραγε η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου φέρει τον πληθωρισμό σε ένα αποδεκτό επίπεδο ή θα υπαναχωρήσει για να αποτιμήσει τη σημερινή κατάσταση στον χρηματοοικονομικό χώρο προτού κάνει την επόμενη κίνηση;

Αναμένεται αύξηση των επιτοκίων

«Εάν περιμένεις τον πληθωρισμό να υποχωρήσει στο 2% και αυτό είναι ακριβώς η αιτία της αύξησης των επιτοκίων, τότε σφάλεις. Θα πρέπει να δεις τι επιλογές έχεις μπροστά σου. Και για να το διαπιστώσεις αυτό θα πρέπει να κάνεις μία παύση την επόμενη εβδομάδα, να σταματήσεις και το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης και απλά να περιμένεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα», αναφέρει ο Γιόσεφ Λαβόρνια, επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities. 

Tα προθεσμιακά συμβόλαια κάνουν λόγο για μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης δίδοντας μία πιθανότητα 80,5%, με τη Fed να ανεβάζει τα επιτόκια στο εύρος διακύμανσης του 4,75% – 5%. 

Με την τραπεζική κρίση όμως να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Λαβόρνια θεωρεί ότι αυτό δεν θα ήταν καλή ιδέα όταν η εμπιστοσύνη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. 

Από την ώρα που άρχισαν οι επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ, οι καταθέτες έχουν αποσύρει 464 δισ.δολάρια από τις τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Fed. Πρόκειται για μείωση των καταθέσεων κατά 2,6% μετά τη μαζική αύξηση στη διάρκεια της πανδημίας, όμως θα μπορούσε να επιταχυνθεί όσο υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών. 

«Διορθώνουν ένα λάθος πολιτικής με ένα άλλο. Πήγαν από το ένα άκρο στο άλλο», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος.

Τα προειδοποιητικά σημάδια του πληθωρισμού στις ΗΠΑ άρχισαν την Άνοιξη του 2021, όμως η Fed έμενε κολλημένη στην άποψη ότι επρόκειτο για κάτι μεταβατικό έως ότου αποδείχθηκε το αντίθετο. Από τον Ιούλιο του 2022, η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων στέλνει σήματα προειδοποιώντας για επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι υψηλότερες από αυτές των μακροπρόθεσμων, μία κατάσταση που προκάλεσε προβλήματα για τις τράπεζες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Οι διασώσεις τραπεζών αλλάζουν το κλίμα – Κέρδη 2,5% για τον Nasdaq

Αμερικανικές τράπεζες εξετάζουν κεφαλαιακή «ένεση» στην First Republic

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News