Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 20:17
ΒUSINESS & FINANCE

Reuters: Πότε κρίθηκε η απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση των 50 μονάδων βάσης

Reuters: Πότε κρίθηκε η απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση των 50 μονάδων βάσης

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ συμφώνησαν σε νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση μόνο αφότου η Credit Suisse εξασφάλισε πιστωτική στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, επαναφέροντας την ηρεμία στις αγορές, όπως αποκάλυψαν τέσσερις πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής είχαν συνεχή τηλεφωνική ενημέρωση την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης την Τετάρτη για τις εξελίξεις γύρω από την ελβετική τράπεζα, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή κατάρρευσή της πυροδότησαν άγριο σφυροκόπημα στις διεθνείς αγορές μετοχών.  

Η ξαφνική αυτή τροπή έθεσαν υπό αμφισβήτηση το σχέδιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης με πολλά ερωτηματικά ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις πηγές. 

Ωστόσο, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να δώσει δανειακή στήριξη ύψους 54 δισ.δολαρίων στην Credit Suisse βοήθησε στο να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονονικές αγορές και έδωσε στους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης την εμπιστοσύνη να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι ζήτησαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια και να περιμένουν πρώτα τη σταθεροποίηση των αγορών αντί να αυξήσουν τα επιτόκια για έκτη συνεχή συνεδρίαση καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, όπως αποκάλυψαν οι πηγές. 

Οι επενδυτές πάντως αμφισβήτησαν την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση την ώρα που γίνονταν εκκλήσεις να περιοριστεί η αύξηση στις 25 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι ουδέποτε συζητήθηκε η αύξηση των 25 μονάδων βάσης, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται είτε στην αύξηση των 50 μονάδων βάσης ή σε καμία απολύτως κίνηση. 

Μία από τις πηγές ανέφερε πως γνώριζε εκ των προτέρων ότι το κόστος δανεισμού θα αυξανόταν ξανά, όμως δεν θα ήταν ορθό να το αναφέρει αυτό προτού μετριαστεί η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε πάντως στη συνεδρίαση ότι η κεντρική τράπεζα έχει «να διανύσει πολύ περισσότερο έδαφος» σε ό,τι αφορά στις επιτοκιακές αυξήσεις εάν οι σημερινές προβλέψεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, επαληθευτούν.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, ανέφερε στο Ecofin της Τρίτης ότι ορισμένες τράπεζες της Ε.Ε. ενδεχομένως να αποδειχθούν ευάλωτες στις χρηματοοικονομικές πιέσεις εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων.  

Ο Γκίντος παρότι υπογράμμισε ότι οι πιστωτικοί όμιλοι της Ευρωζώνης είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι συγκριτικά με τις αμερικανικές τράπεζες, σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένοι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας του επιχειρησιακού μοντέλου τους. Γι΄αυτό και συνέστησε να μην υπάρχει εφησυχασμός και προειδοποίησε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία μετάσταση της κρίσης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: «Ανάχωμα» 50 δισ. ευρώ στην κρίση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. – Υπόσχεται βοήθεια στις τράπεζες εάν χρειαστεί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News