Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 21:38
ΒUSINESS & FINANCE

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις – Δεν τα περνούν στους καταναλωτές

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Παχυλά κέρδη από τις επιτοκιακές αυξήσεις – Δεν τα περνούν στους καταναλωτές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν μέχρι στιγμής τα περισσότερα οφέλη από τις επιτοκιακές αυξήσεις για αυτές τις ίδιες, με αποτέλεσμα τα κέρδη του κλάδου να έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά δεκαετίας. 

«Δεν υπήρξε ουσιαστική μετακύλιση των επιτοκίων στους πελάτες», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της Commerzbank, Bettina Orlopp, σε τηλεφωνική επικοινωνία με αναλυτές. Αν και η Commerzbank ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των καταθέσεων καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το συγκεκριμένο επιτόκιο να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, είπε η Orlopp.

Οι τράπεζες κρατούν τα επιτόκια καταθέσεων χαμηλά

Μοιράζονται μόνο μία μικρή αναλογία των κερδών με τους πελάτες τους

Source: Company’s 4Q earnings calls, based on Bloomberg transcripts

Τα σχόλια της Commerzbank αποτυπώνουν αντίστοιχες θέσεις από ορισμένους από τους μεγαλύτερους πιστωτικούς ομίλους της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit, Santander, Intesa Sanpaolo και Deutsche Bank. Όλες σημειώνουν ότι προς το παρόν μεταβιβάζουν μόνο μία μικρή αναλογία από αυτά που κερδίζουν από τις καταθέσεις μετά τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων που άρχισαν πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από την περσινή άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους και την επακόλουθη ώθηση στα αποτελέσματα των τραπεζών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτός ήταν επίσης ένας βασικός λόγος για την ισχυρή απόδοση πολλών τραπεζικών μετοχών, με τον δείκτη Bloomberg Europe 500 για τράπεζες και χρημαοικονομικές υπηρεσίες να αυξάνεται περισσότερο από 17% από την αρχή του έτους.

Η Commerzbank βρίσκεται «στον έννατο ουρανό», ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή οι αναλυτές της Berenberg, αφού η μετοχή της αυξήθηκε περισσότερο από 11% στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση όταν έδωσε ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της το 2023. Η πιθανότητα για υψηλότερα έσοδα από τόκους λόγω της περιορισμένης μετακύλισης του οφέλους από τα υψηλότερα επιτόκια είναι «ένα βασικό πόλο έλξης της τράπεζας», έγραψαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, αρκετές τράπεζες αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τους καταναλωτές σχετικά με το χαμηλό επιτόκιο μετακύλισης. Οι τράπεζες απάντησαν λέγοντας ότι έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια πολλών κατηγοριών καταθέσεων, ιδιαίτερα προθεσμιακών. Υποστήριξαν επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι απλώς μια ανατροπή από τη δεκαετία των αρνητικών επίσημων επιτοκίων, όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να μετακυλίσουν αυτό το κόστος στους πελάτες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News