Business & Finance Πέμπτη 16/03/2023, 19:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ δεν άλλαξε ρότα, ίσως όμως αναγκαστεί την επόμενη φορά 

Η ΕΚΤ δεν άλλαξε ρότα, ίσως όμως αναγκαστεί την επόμενη φορά 

Έχοντας να αντιμετωπίσει από την μια τον υψηλό πληθωρισμό και από την άλλη τους φόβους για τη βιωσιμότητα των τραπεζών σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε την πιο επικίνδυνη πορεία. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ επέλεξαν να δώσουν μεγαλύτερη βάση στον πληθωρισμό που παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη αύξηση του επιτοκίου καταθέσων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3%. Η οικονομική αστάθεια και η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί σύντομα να τους πείσουν να ακολουθήσουν έναν πιο ήπιο δρόμο στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να διακρίνει μεταξύ των δύο βασικών καθηκόντων της κεντρικής τράπεζες: την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 

Στο πρώτο μέτωπο, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι οι τιμές καταναλωτή εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 4,6% το 2023, δηλαδή με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου της για 2% και υψηλότερα από την πρόβλεψη 4,2% τον Δεκέμβριο.

Στο δεύτερο μέτωπο, η Λαγκάρντ επαίνεσε τις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από την οικονομική κρίση του 2008, τόνισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας μεταξύ των δανειστών της Ευρώπης και είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη μεγάλη «εργαλειοθήκη» της εάν προκύψει κάτι τέτοιο.

Δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες – η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας – χρειάστηκε να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, αλλά το μήνυμα της ΕΚΤ ήταν σαφές: Αυτή τη στιγμή, η εξάλειψη του πληθωρισμού είναι πιο σημαντική από το να βοηθήσει τις τράπεζες.

Ωστόσο, οι δύο θέσεις μπορεί σύντομα να συγκλίνουν. Η νομισματική σύσφιξη που οδήγησε το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 μέσα σε μόλις οκτώ μήνες θα οδηγήσει σε μείωση την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2024 και το 2025. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το μεγάλο άλμα των επιτοκίων αρχίζει να γίνεται αισθητό στην πραγματική οικονομία, ξεκινώντας από τα πιο ακριβά στεγαστικά δάνεια έως τον δανεισμό με πιο αυστηρού όρους σε επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2024 και το 2025 στο 1,6% και τα δύο έτη, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου που έκανε λόγο για 1,9% το 2024 και 1,8% το 2025. Περαιτέρω προβλήματα στις τράπεζες μπορεί να επιδεινώσουν την οικονομική επιβράδυνση, καθώς περισσότεροι δανειστές θα κλείνουν τις στρόφιγγες κάνοντας πιο δύσκολο και πιο ακριβό των δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.  

Η σιωπηλή αντίδραση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών στην αύξηση των επιτοκίων και το γεγονός ότι η επόμενη απόφαση δεν αναμένεται μέχρι τον Μάιο, δίνει στην ΕΚΤ λίγο χρόνο για να σκεφτεί το αν χρειάζεται μια πιο ήπια προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων. 

Περαιτέρω προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο ή μια πιο έντονα επιβραδυνόμενη οικονομία, μπορεί να αναγκάσει τη Λαγκάρντ να συνεχίσει με μικρότερο ζήλο την αύξηση των επιτοκίων..

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματα, όπως έκανε στην προηγούμενη συνεδρίαση της τράπεζας, όταν είχε ουσιαστικά προαναγγείλει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. – Υπόσχεται βοήθεια στις τράπεζες εάν χρειαστεί

Credit Suisse: «Ανάχωμα» 50 δισ. ευρώ στην κρίση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

UBS: Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες – Τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News