Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 20:27
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Περισσότερα στοιχεία ζητά δικαστής για ισχυρισμούς περί φυλετικών διακρίσεων στην Tesla

ΗΠΑ: Περισσότερα στοιχεία ζητά δικαστής για ισχυρισμούς περί φυλετικών διακρίσεων στην Tesla

Μια υπηρεσία πολιτικών δικαιωμάτων της Καλιφόρνιας που μηνύει την Tesla Inc ισχυριζόμενη εκτεταμένες φυλετικές διακρίσεις στο εργοστάσιο συναρμολόγησής της πρέπει να δώσει λεπτομέρειες για την έρευνα που διεξήγαγε πριν από την κατάθεση της αγωγής, αποφάσισε ένας δικαστής.

Η προσωρινή απόφαση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας Evelio Grillo στο Όκλαντ θα μπορούσε να δώσει στην Tesla την ευκαιρία να περιορίσει την αγωγή που κατέθεσε πέρυσι το Πολιτειακό Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Ο νόμος της Καλιφόρνια απαιτεί από το τμήμα να διερευνά τις καταγγελίες διακρίσεων από τους εργαζόμενους προτού μηνύσει τους εργοδότες. Εάν η υπηρεσία δεν εξέτασε ορισμένους ισχυρισμούς κατά της Tesla πριν υποβάλει μήνυση, η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να ζητήσει την αφαίρεσή τους από την υπόθεση.

Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο της Tesla στο Φρίμοντ της Καλιφόρνιας είναι ένας φυλετικά διαχωρισμένος χώρος εργασίας, όπου οι μαύροι εργαζόμενοι έχουν παρενοχληθεί και υποστεί διακρίσεις όσον αφορά την ανάθεση εργασίας, την πειθαρχία και την αμοιβή. Η Tesla έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι η αγωγή έχει πολιτικά κίνητρα.

Η υπηρεσία μπορεί να αμφισβητήσει την απόφαση του Grillo σε ακρόαση την Τρίτη, αλλά οι δικαστές σπάνια προβαίνουν σε σημαντικές αλλαγές σε προσωρινές αποφάσεις.

Το Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων και ένας εκπρόσωπος της Tesla δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τον Ιανουάριο, ο Grillo απέρριψε την ανταγωγή της Tesla, ισχυριζόμενος ότι η υπηρεσία δεν ενημέρωσε την εταιρεία για τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας ή δεν της έδωσε την ευκαιρία να συμβιβαστεί πριν υποβάλει μήνυση τον Φεβρουάριο του 2022. Ο δικαστής δήλωσε ότι η Tesla θα μπορούσε να προβάλει αυτά τα επιχειρήματα στην υπεράσπισή της.

Αρκετές άλλες αγωγές εκκρεμούν σε δικαστήρια της Καλιφόρνιας που κατηγορούν την Tesla ότι ανέχεται διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση στα εργοστάσιά της. Η Tesla έχει αρνηθεί την ύπαρξη αδικημάτων.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Όκλαντ μείωσε τον Απρίλιο του 2022 την επιδίκαση από τους ενόρκους σε έναν μαύρο εργαζόμενο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπέστη φυλετική παρενόχληση, από 137 εκατομμύρια δολάρια σε 15 εκατομμύρια δολάρια. Ο εργαζόμενος απέρριψε τη μειωμένη αποζημίωση και προτίμησε νέα δίκη, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 27 Μαρτίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News