Business & Finance Κυριακή 5/03/2023, 17:17
BUSINESS & FINANCE

Σαουδ. Αραβία: Σε υψηλό οκταετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα

Σαουδ. Αραβία: Σε υψηλό οκταετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον μη πετρελαϊκό ιδιωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν οκτώ ετών, καθώς η οικονομική έκρηξη τροφοδοτεί την αύξηση της ζήτησης.

Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2014 και οι εταιρείες είναι αισιόδοξες για το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global. 

Ο σαουδαραβικός δείκτης PMI της Riyad Bank αυξήθηκε στο 59,8 τον περασμένο μήνα από 58,2 τον Ιανουάριο, πολύ πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και είναι ο υψηλότερος από τον Μάρτιο του 2015. 

 

Σαουδ. Αραβία: Σε υψηλό οκταετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα-1
Πηγή: bloomberg

 

«Οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Naif Al-Ghaith, επικεφαλής οικονομολόγος της Riyad Bank, στην έκθεση. «Παρά τις αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες, το ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς φάνηκε εύρωστο και ωθούμενο από τα συνεχιζόμενα έργα σε όλο το βασίλειο».

Η άνθηση του μη πετρελαϊκού ιδιωτικού τομέα -η ατμομηχανή της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού στον κόσμο- αντανακλά τη δυναμική της οικονομίας. Το βασίλειο ήταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητο από τις παγκόσμιες οικονομικές δυσχέρειες, με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου να θέτουν την κυβέρνηση σε τροχιά καταγραφής ενός δεύτερου έτους πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και τον πληθωρισμό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η μη πετρελαϊκή ανάπτυξη έφτασε το 6,2% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα νέα έργα καθώς και ο αυξημένος αριθμός καταναλωτών και ορισμένες προσφορές τιμών συνέβαλαν στην ενίσχυση των πωλήσεων τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγικές παραγγελίες αυξήθηκαν επίσης με «απότομο και ταχύτερο ρυθμό».

Αυτό ώθησε τον αριθμό των θέσεων εργασίας να αυξηθεί με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζήτηση εισροών οδήγησε ορισμένους πωλητές να αυξήσουν τις τιμές τους, γεγονός που ώθησε τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Η άνοδος οφείλεται επίσης εν μέρει στην αύξηση των μισθών του προσωπικού για τέταρτο συνεχή μήνα.

«Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 3% εν μέσω των συνεχιζόμενων πιέσεων κόστους και της τρέχουσας αυξημένης ζήτησης που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Al-Ghaith.

Οι προοπτικές για τη δραστηριότητα κατά τους επόμενους 12 μήνες ήταν επίσης ισχυρές. Παρά την υποχώρηση από το υψηλό διετίας του Ιανουαρίου, παρέμεινε πάνω από τον μέσο όρο που καταγράφηκε το 2022.

«Οι επιχειρήσεις επέδειξαν έναν ισχυρό βαθμό εμπιστοσύνης προς τη μελλοντική δραστηριότητα», δήλωσε ο Al-Ghaith. «Οι τρέχουσες βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς είναι ελπιδοφόρες, σε συνδυασμό με τις θετικές προσδοκίες όσον αφορά την ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Eni – ADNOC για έργα ενεργειακής μετάβασης

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία

Άλμα στις τιμές πετρελαίου μετά από τη μείωση παραγωγής από Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News