Green Economy Σάββατο 4/03/2023, 21:07
GREEN ECONOMY

Συμφωνία Eni – ADNOC για έργα ενεργειακής μετάβασης

Συμφωνία Eni – ADNOC για έργα ενεργειακής μετάβασης

Ο ιταλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) σε έργα ενεργειακής μετάβασης, καθώς η νέα κυβέρνηση της Ρώμης εργάζεται για την ανοικοδόμηση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni δήλωσε ότι τώρα που αποκαθίσταται η αμοιβαία εμπιστοσύνη οι τομείς μελλοντικής συνεργασίας θα μπορούσαν να κυμαίνονται από την ενέργεια έως την άμυνα.

«Οι συζητήσεις… πήγαν πολύ, πολύ καλά και επιστρέφουμε σε μια στρατηγική εταιρική σχέση. Η Ιταλία είχε ιστορικά πολύ ισχυρές σχέσεις με τα ΗΑΕ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι.

Η Ιταλία το 2021 σταμάτησε την πώληση χιλιάδων πυραύλων στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, επικαλούμενη τη δέσμευση της Ρώμης για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Υεμένη. Τα ΗΑΕ με τη σειρά τους ζήτησαν από την Ιταλία να εκκενώσει μια στρατιωτική βάση στον Κόλπο.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Eni δήλωσε ότι μαζί με την ADNOC θα διερευνήσει ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του υδρογόνου και της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Οι δύο εταιρείες θα εργαστούν επίσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του μεθανίου, καθώς και για τη συνήθη καύση αερίου.

Η Ιταλία υπέγραψε το Σάββατο δήλωση προθέσεων με τον απεσταλμένο των ΗΑΕ για το κλίμα και διορισμένο πρόεδρο της συνόδου κορυφής COP28 για το κλίμα Sultan Ahmed Al Jaber, ο οποίος τον περασμένο μήνα δεσμεύτηκε να καταρτίσει έναν περιεκτικό και καινοτόμο οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Βρήκαμε τους εταίρους μας εξαιρετικά ανοιχτούς και προσηλωμένους στις προτεραιότητες της ατζέντας μας», δήλωσε η Meloni.

Η ίδια δήλωσε ότι τα ΗΑΕ ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ενεργειακή πολιτική της Ιταλίας στην Αφρική, η οποία συζητήθηκε το Σάββατο μαζί με θέματα όπως η σταθεροποίηση της Λιβύης και η οικονομική κατάσταση στην Τυνησία, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις μεταναστευτικές ροές.

«Νομίζω ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για την ανοικοδόμηση, όχι απλώς καλών, αλλά εξαιρετικών σχέσεων, μιας φιλίας, η οποία νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News