Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 06:00 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ασφάλιση Πιστώσεων ως αρωγός στις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων

Η Ασφάλιση Πιστώσεων ως αρωγός στις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων

Οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων 2 ετών, ειδικότερα έπειτα από το 2ο μισό του 2021, με την ταυτόχρονη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιούργησαν σημαντικές προκλήσεις για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας. 

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι πιέσεις στην ενέργεια και στα βασικά εμπορεύματα (commodities, μέταλλα και τρόφιμα) στα οποία έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις ρεκόρ δεκαετιών. Τα αίτια σχετίζονται με τα αλλεπάλληλα σοκ που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία από το 2020, με διαταραχή προσφοράς και ζήτησης προϊόντων λόγω της πανδημίας, ανάκαμψη από την πλευρά της ζήτησης μετά το άνοιγμα των οικονομιών, χωρίς η αλυσίδα τροφοδοσίας να είναι έτοιμη να ακολουθήσει, σοκ από την πλευρά της προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εκτεταμένου lock-down στην Κίνα. Ένας παράγων, εξίσου σημαντικός, ήταν η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις σε όλες τις παραπάνω φάσεις των κρίσεων. Το φλέγον ερώτημα της τρέχουσας συγκυρίας είναι κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις θα μεταφερθούν στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος για σπειροειδούς τύπου αυξήσεις μισθών και τιμών (wage-price spiral). Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές βρίσκονται σχετικά κοντά στην κορύφωσή τους, ενώ σε αρκετά προϊόντα έχει ήδη παρατηρηθεί μείωση, οι πιέσεις στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας διατηρούνται σχετικά υψηλές. Οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θα καθορίσουν το εάν θα έχουμε έναν δομικό πληθωρισμό με τον κίνδυνο εξέλιξής του σε στασιμοπληθωρισμό ή θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για παρωδικό πληθωρισμό που σχετικά σύντομα θα υποχωρήσει.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η δυνατότητα των επιχειρήσεων να διασφαλίζουν την επάρκεια των εμπορευμάτων τους, να διατηρούν στο βέλτιστο τις σχέσεις κόστους ποιότητας για τις αγορές τους, να προσφέρουν τη μέγιστη ευελιξία στην τιμολογιακή πολιτική τους και τελικά να επιτυγχάνουν βιώσιμες πωλήσεις, αναδείχθηκαν σε καθοριστικούς παράγοντες, που εν πολλοίς διαμόρφωσαν τα αποτελέσματά τους το 2022 και θα καθορίσουν την πορεία τους για το τρέχον έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει μία επιχείρηση να αντιμετωπίσει τις παραπάνω σύνθετες παραμέτρους και να προσαρμοστεί στο πολυπαραγοντικό πληθωριστικό τοπίο, είναι να διασφαλίζει τίμιες και παραγωγικές σχέσεις με τους πελάτες και τους προμηθευτές της. Τα οφέλη της Ασφάλισης Πιστώσεων στο παραπάνω πλαίσιο είναι ξεκάθαρα. Η επιχείρηση που ασφαλίζει τις εμπορικές απαιτήσεις της πετυχαίνει να εξομαλύνει τις επιπτώσεις από την ραγδαία αύξηση αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ενώ ενισχύει την δυνατότητα εξεύρεσης νέων πελατών περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο επισφαλειών και διεκδικώντας τις καλύτερες τιμές πώλησης για τα προϊόντα της . Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι κρίσιμο για τις επιχειρήσεις είναι και η αξιολόγηση των ίδιων ως οφειλέτιδες, προκειμένου να κρατάνε αμετάβλητα τα διαθέσιμα εμπορικά πιστοληπτικά όρια και αντίστοιχα να διαπραγματεύονται τους βέλτιστους συναλλακτικούς όρους. Όλα τα παραπάνω οφέλη της Ασφάλισης Πιστώσεων, πέρα από το ότι διαμορφώνουν μία στιβαρή γραμμή άμυνας έναντι στο πληθωριστικό τοπίο, ενισχύουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό, διαφοροποιούν τις πηγές ρευστότητας, αναβαθμίζουν το επίπεδο πληροφόρησης και εν κατακλείδι θέτουν στέρεα θεμέλια στην εμπορική ανάπτυξη της επιχείρησης, αναβαθμίζοντας τη συνολική της λειτουργία.

Η Ασφάλιση Πιστώσεων ως αρωγός στις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων-1Ο Όμιλος Coface πρωταγωνιστεί στην διαχείριση της διαταραχής που προκάλεσαν οι συνεχόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών, αξιοποιώντας την μακρόχρονη ηγετική παρουσία του στον κλάδο της Ασφάλισης Πιστώσεων παγκοσμίως. Το δίκτυο της Coface περιλαμβάνει φυσική παρουσία σε 100 χώρες, συνεργασία με περισσότερους από 50.000 αφαλιζόμενους πελάτες και κάλυψη κινδύνου σε πάνω από 200 χώρες, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της, 80 εκ Αγοραστές. Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για τον Όμιλο της Coface, AA- από την Fitch & A2 από την Moody’s, αποδεικνύουν ότι αποτελεί ένα σταθερό συνεργάτη και στους δύσκολους καιρούς.

Η Coface Ελλάδος και Κύπρου, με μοναδική εταιρική κουλτούρα για τα ελληνικά δεδομένα, εφαρμόζει την παγκόσμια εμπειρία της στην Ελληνική αγορά, επενδύοντας σε νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα επικοινωνίας, ειδικά σχεδιασμένα για τους τοπικούς πελάτες και καινοτομώντας μέσω του προτεινόμενου πλαισίου κάλυψης, το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε μοναδικές ανάγκες του κάθε Έλληνα επιχειρηματία. Σήμερα, η Coface, μέσω του Ελληνικού υποκαταστήματος, καλύπτει ανοιχτές εμπορικές απαιτήσεις σε όλο το κόσμο, ενώ η τοπική ομάδα ανάλυσης πιστοληπτικού κινδύνου αξιολογεί κάθε χρόνο πάνω από 12 χιλιάδες Αγοραστές σε Ελλάδα και Κύπρο καλύπτοντας ασφαλιστικά ετήσιο τζίρο άνω των € 8 δις. 

Μεγέθη που καθιστούν την Coface πυλώνα σταθερότητας τόσο της Ελληνικής και Κυπριακής επιχειρηματικότητας όσο και της εθνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη διαχείριση της πληθωριστικής κρίσης στην χώρα μας.

* ο Γεώργιος Ι. Σπυρόπουλος είναι επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης στην Coface Ελλάδας & Κύπρου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News