Business & Finance Παρασκευή 24/03/2023, 06:00 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Φυσικές καταστροφές: Σωστή ασφάλιση σημαίνει δίκαιη και άμεση αποζημίωση

Φυσικές καταστροφές: Σωστή ασφάλιση σημαίνει δίκαιη και άμεση αποζημίωση

Μόνο ένα σωστά δομημένο και τοποθετημένο ασφαλιστήριο Περιουσίας και Διακοπής Εργασιών / Απώλειας Κερδών μπορεί να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ή μία φυσική καταστροφή. Ο Χάρης Παπαζαχαρίας, Head Non Financial Lines, σε συνεργασία με το Claims Department της Howden Hellas, περιγράφουν και σχολιάζουν 3 σημαντικές ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις από ανεξέλεγκτα στοιχεία της φύσης.

Φυσικές καταστροφές: Σωστή ασφάλιση σημαίνει δίκαιη και άμεση αποζημίωση-1Η αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη χώρα μας, αλλά και τις δασικές πυρκαγιές που απειλούν χλωρίδα, πανίδα και περιουσίες, καθιστούν την κατάλληλη ασφάλιση Περιουσίας & Διακοπής Εργασιών τον μοναδικό σύμμαχο της επιχειρηματικότητας απέναντι στη σημαντική οικονομική ζημιά που μπορεί να επιφέρουν.

Στη χώρα μας, μπορεί να μην βλέπουμε φαινόμενα με την ένταση του τυφώνα Ian με απολογισμό 100 νεκρών, του παγετού στις ΗΠΑ και Καναδά που ξεπέρασε τα 100 δισεκ. δολάρια σε ζημιές, αλλά έχουμε ζήσει σημαντικές καταστροφές, με ζοφερές επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, τόσο από σεισμούς, όσο και από δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, αν και μικρή σε μέγεθος, διαθέτει και την κεφαλαιακή βάση και υψηλό δείκτη φερεγγυότητας και, κυρίως, ικανά στελέχη που καθιστούν άκρως αποτελεσματική την ασφαλιστική κάλυψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κι επειδή η θεωρητική προσέγγιση του θέματος μπορεί να μην επαρκεί ή να μην πείθει, από το βήμα αυτό, παραθέτουμε πραγματικά περιστατικά ζημιών πελατών μας, η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων καταδεικνύει, όχι μόνον την αναγκαιότητα της ασφάλισης, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο του έμπειρου ασφαλιστικού broker στο σχεδιασμό της κάλυψης και στην τοποθέτηση του ασφαλισμένου κινδύνου στην εγχώρια ή/και στη διεθνή αγορά.

Πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Τον Αύγουστο του 2021 εκδηλώθηκε μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή και ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες. Πολλά χωριά εκκενώθηκαν μετά από οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις και από το εξωτερικό συμμετείχαν στην κατάσβεσή της.

Συνέπεια της φωτιάς αυτής ήταν να υποστεί ζημίες και ασφαλισμένη επιχείρηση διαλογής αγροτικών προϊόντων (κτίριο και περιεχόμενο). Συγκεκριμένα, η επιχείρηση υπέστη ζημιές στην περίφραξή της, σε σωληνώσεις νερού & αποχέτευσης, σε καλώδια τροφοδοσίας ρεύματος καθώς και σε πλαστικά υλικά συσκευασίας, τα οποία φυλάσσονταν στον υπαίθριο χώρο.

Βάσει του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια ήταν: κτίριο €1.460.000, περιεχόμενο €1.000.000, ενώ δεν προβλέπετο απαλλαγή στην κάλυψη της φωτιάς.

Η απαίτηση του ασφαλισμένου ήταν: €48.566 και η εκτίμηση του πραγματογνώμονα €33.698. Μετά από διαπραγματεύσεις της ομάδας Διαχείρισης Αποζημιώσεων με την ασφαλιστική εταιρεία, η τελική αποζημίωση διαμορφώθηκε σε €39.738.

Χείμαρρος στην Πελοπόννησο

Τον Ιανουάριο 2022 υπήρξε εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και σποραδικών καταιγίδων στην περιοχή της Κεντρικής Πελοποννήσου. Mεγάλες ποσότητες ομβρίων υδάτων άρχισαν να διοχετεύονται από τους γύρω λόφους στον χείμαρρο που βρισκόταν κοντά σε ασφαλισμένο εργοστάσιο τυροκομικών προϊόντων. Ο χείμαρρος υπερχείλισε και τόνοι νερού εισχώρησαν στις ασφαλισμένες εγκαταστάσεις και η στάθμη τους ξεπέρασε το 1 μέτρο.

Τα ασφαλισμένα κεφάλαια ήταν €1.500.000 για το κτίριο, και €4.000.000 για το περιεχόμενο (μηχανήματα, εξοπλισμός, βελτιώσεις, εμπορεύματα).

Η απαίτηση της ασφαλισμένης επιχείρησης ανήλθε στο ποσό των €530.000 και παρότι η εκτίμηση του γραφείου πραγματογνωμόνων ήταν στις €380.000,  πάλι με την παρέμβαση της έμπειρης ομάδας των brokers και του Claims Team της Howden Hellas, η τελική αποζημίωση διαμορφώθηκε στις €430.000. Σημαντικό ρόλο στη συμφωνία, διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι πραγματογνώμονες δεν διαπίστωσαν υπασφάλιση, δηλαδή τα ασφαλισμένα κεφάλαια ανταποκρίνονταν πλήρως στην πραγματική τους αξία.

Καταιγίδα «Μπάλος» στην Κέρκυρα

Στις 14.10.21, η καταιγίδα «ΜΠΑΛΟΣ» έπληξε τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Ιονίου Πελάγους, ενώ το φαινόμενο αναπτύχθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Κέρκυρα.

Από τις πλημμύρες που ήταν το αποτέλεσμα της υπερχείλισης των ρεμάτων, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημίες σε κτίρια και εγκαταστάσεις σε όλη την Κέρκυρα.

Η σφοδρής βροχόπτωσης, που κράτησε 4 ώρες, έκανε και έναν ποταμό που βρίσκεται κοντά σε ασφαλισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα να υπερχειλίσει με αποτέλεσμα νερά με φερτά υλικά να κατακλύσουν όλο το οικόπεδο και βεβαίως τους ισόγειος χώρους των κτιρίων, δηλαδή να προκαλέσουν ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις και στο περιεχόμενο όλων των ισόγειων δωματίων, στους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης πελατών, στους χώρους συντήρησης και στις αποθήκες, λινοθήκες, στις αίθουσες εκδηλώσεων κ.ο.κ.

Βάσει του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια ήταν: κτίριο €20.000.000, περιεχόμενο €3.000.000, με προβλεπόμενη απαλλαγή 10% επί της εκτιμούμενης ζημίας.

Η ασφαλισμένη επιχείρηση υπέβαλε απαίτηση για ποσό €2.255.219, ενώ η εκτίμηση των πραγματογνωμόνων ανήλθε στο ποσό των €1.733.350.

Επειδή και σε αυτήν την περίπτωση δεν διαπιστώθηκε υπασφάλιση, που θα ενεργοποιούσε τον αναλογικό όρο τόσο για το κτίριο όσο και για το περιεχόμενο, το τελικό ποσό αποζημίωσης ανήλθε σε €1.980.000.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News