Business & Finance Πέμπτη 16/02/2023, 19:40
BUSINESS & FINANCE

Η Tesla απολύει δεκάδες εργαζόμενους – Για αντίποινα κάνει λόγο το συνδικάτο εργαζομένων

Η Tesla απέλυσε περισσότερους από 30 υπαλλήλους στις εγκαταστάσεις της στο Μπάφαλο ως αντίποινα για την πίεση που άσκησε το συνδικάτο

Η Tesla απολύει δεκάδες εργαζόμενους – Για αντίποινα κάνει λόγο το συνδικάτο εργαζομένων

Δεκάδες εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο της Tesla στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης απολύθηκαν μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη μιας συνδικαλιστικής εκστρατείας με την επωνυμία Gigafactory 2, ισχυρίζεται η Tesla Workers United.

Σε καταγγελία τους στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (National Labor Relations Board – NLRB), οι Workers United δήλωσαν ότι η Tesla απέλυσε περισσότερους από 30 εργαζόμενους από τη μονάδα Autopilot στο εργοστάσιο στο Μπάφαλο ως αντίποινα και για να αποθαρρύνει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Το συνδικάτο κάλεσε το NLRB για την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων «προκειμένου να αποτραπεί η ανεπανόρθωτη καταστροφή των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προκύπτει από την παράνομη συμπεριφορά της Tesla».

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του Μπάφαλο ξεκίνησαν την Τρίτη προσπάθειες οργάνωσης υπό το συνδικάτο Tesla Workers United. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι επιδιώκουν να αποκτήσουν μια φωνή στο χώρο εργασίας, μαζί με καλύτερες αμοιβές και ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι είναι επιφορτισμένοι με την επισήμανση βίντεο από τα αυτοκίνητα της εταιρείας, προκειμένου να βελτιωθούν τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού της Tesla, που προωθούνται στην αγορά ως Autopilot ή Full Self Driving.

Η τυπική εργασία σχολιασμού δεδομένων στην Tesla περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την περιγραφή αντικειμένων σε σύντομα αποσπάσματα που καταγράφονται από κάμερες και αισθητήρες στα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla. Οι καταγραφείς πρέπει μερικές φορές να εντοπίζουν υπερκείμενα αντικείμενα, όπως ένας τροχός μπροστά από ένα κράσπεδο ή ένας πεζός που εμποδίζει την πλήρη θέα μιας πινακίδας στοπ. Επίσης, εξετάζουν υλικό από ατυχήματα.

Οι ειδικοί σε θέματα επισήμανσης δεδομένων παρακολουθούν την παραγωγικότητά τους ενδελεχώς. Βαθμολογούνται με βάση το πόσα κλιπ μπορούν να σχολιάσουν με ακρίβεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέρυσι, η Tesla απέλυσε περισσότερους από 200 υπαλλήλους που έκαναν αυτού του είδους τις εργασίες σε ένα γραφείο Autopilot στο San Mateo της Καλιφόρνια. Η πρόσληψη αυτού του είδους των εργαζομένων στο Μπάφαλο βοήθησε την εταιρεία να αποφύγει την καταβολή προστίμου στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να δημιουργήσει εκεί θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας.

Οι εργαζόμενοι έλαβαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το βράδυ της Τετάρτης που περιγράφει μια νέα πολιτική που τους απαγορεύει να καταγράφουν τις συναντήσεις στο χώρο εργασίας χωρίς την άδεια όλων των συμμετεχόντων, ανέφερε η Tesla Workers United σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη. Η ομάδα ανέφερε ότι η πολιτική αυτή παραβιάζει την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία και περιφρονεί τον νόμο της Νέας Υόρκης περί συγκατάθεσης ενός μέρους για την καταγραφή συνομιλιών.

«Είμαστε θυμωμένοι. Αυτό δεν πρόκειται να μας εμποδίσει, ούτε να μας σταματήσει», δήλωσε η Σάρα Κοσταντίνο, εργαζόμενη στην Tesla και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνδικάτου. «Θέλουν να μας φοβίσουν, αλλά νομίζω ότι μόλις ξεκίνησαν μια ανεξέλεγκτη πορεία».

Η Tesla και ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk συγκρούονται εδώ και χρόνια με τους υποστηρικτές των συνδικάτων. Το 2017, η Tesla απέλυσε έναν συνδικαλιστή ακτιβιστή ονόματι Richard Ortiz και το 2018, ο Musk έκανε ένα σχόλιο στο Twitter που βρέθηκε να παραβιάζει την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία. Το NLRB διέταξε την Tesla να επαναπροσλάβει τον Ortiz και να βάλει τον Musk να διαγράψει το tweet του, το οποίο, όπως είπε, απειλούσε την αποζημίωση των εργαζομένων. Η Tesla άσκησε έφεση κατά της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου και το tweet του παραμένει.

Το CNBC ανέφερε ότι η Tesla πλήρωσε μια εταιρεία συμβούλων, την MWW PR, για να παρακολουθεί τους εργαζόμενους σε μια ομάδα στο Facebook και σε άλλα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια μιας συνδικαλιστικής ώθησης το 2017 στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια.

Ο Musk δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News