Business & Finance Κυριακή 12/02/2023, 21:21
BUSINESS & FINANCE

Πού θα βρίσκονται οι θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κυλιόμενων υφέσεων

Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι φέτος θα είναι τα καταλύματα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι ξενώνες και η υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τα στοιχεία του LinkedIn, ενώ πιο δύσκολοι τομείς θα είναι η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Πού θα βρίσκονται οι θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κυλιόμενων υφέσεων

Η «κυλιόμενη ύφεση» έχει γίνει ένας δημοφιλής όρος αυτές τις μέρες για αυτό που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά την επιβράδυνση που ξεκίνησε στις αρχές του 2022. Ο όρος υποδηλώνει ότι, ενώ η οικονομία μπορεί να μην πληροί τον επίσημο ορισμό της ύφεσης, θα υπάρχουν τομείς που θα πιέζονται.

Αυτό θα ισχύει και για την αγορά εργασίας, η οποία συνολικά είναι ισχυρή, αλλά έχει εμφανίσει αδυναμία σε τομείς που θα μπορούσε να ενταθεί φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από τον δημοφιλή ιστότοπο δικτύωσης LinkedIn, τα οποία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί τομείς που θα παρουσιάσουν ποικίλους βαθμούς φέτος.

«Οι αγορές εργασίας παραμένουν πιο πιεσμένες σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, με διάφορα ντόμινο να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους», δήλωσε ο Rand Ghayad, επικεφαλής οικονομικών και παγκόσμιων αγορών εργασίας στο LinkedIn.

Η στέγαση εισήλθε σε απότομη ύφεση πέρυσι και οι ευρέως παρακολουθούμενοι δείκτες μεταποίησης δείχνουν συρρίκνωση εδώ και αρκετούς μήνες. Επιπλέον, η πιο πρόσφατη έρευνα των ανώτερων στελεχών δανείων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σημείωσε σημαντικά αυστηρότερες πιστοληπτικές συνθήκες, υποδεικνύοντας ότι η επιβράδυνση πλήττει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Άλλοι τομείς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, καθώς οι οικονομολόγοι αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι οι ΗΠΑ θα έχουν -στην καλύτερη περίπτωση- αργή έως μέτρια ανάπτυξη φέτος.

Τα δεδομένα του LinkedIn, τα οποία προέρχονται από δημοσιεύσεις θέσεων εργασίας και άλλα δεδομένα από τα περισσότερα από 900 εκατομμύρια μέλη του ιστότοπου παγκοσμίως, διαφέρουν σημαντικά από τα κυβερνητικά δεδομένα με έναν ενδιαφέροντα τρόπο. Ειδικότερα, ενώ τα ευρύτερα δεδομένα που ακολουθούνται από το Bureau of Labor Statistics διαπιστώνουν μια εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας, με σχεδόν δύο ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο, τα στοιχεία του LinkedIn δείχνουν περίπου μια αναλογία 1 προς 1 που φαίνεται μάλιστα να μειώνεται περισσότερο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επικαλεστεί τα ιστορικά προβλήματα της αγοράς εργασίας ως κίνητρο για τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού. Εάν οι τάσεις της αγοράς εξελίσσονται με τον τρόπο που δείχνουν τα στοιχεία του LinkedIn, αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τα δικά της μέτρα σύσφιξης.

«Τα πάντα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Fed τους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ο Ghayad.

Πού θα είναι οι θέσεις εργασίας

Για τους αναζητούντες εργασία, η φράση «κυλιόμενη ύφεση» σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να βρει κανείς εργασία σε ορισμένους κλάδους, ενώ σε άλλους θα είναι πιο δύσκολο.

Το LinkedIn προσδιορίζει ορισμένους κλάδους ως χαλαρούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν ευκολότερα να καλύψουν θέσεις εργασίας και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τόσα πολλά δέλεαρ για να βρουν εργαζόμενους. Αυτοί οι κλάδοι είναι η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες προς τους καταναλωτές, όπου οι αιτούντες υπερτερούν σε αριθμό των κενών θέσεων εργασίας.

Οι μέτρια «προβληματικές» αγορές περιλαμβάνουν, την τεχνολογία, την ψυχαγωγία, την πληροφόρηση και τα μέσα ενημέρωσης, τις επαγγελματικές υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο ακινήτων, το λιανικό εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Σε αυτούς τους κλάδους, οι υποψήφιοι βρίσκουν ευκολότερα ευκαιρίες εργασίας, ενώ οι εργοδότες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες.

Οι εξαιρετικά δύσκολες αγορές εργασίας περιλαμβάνουν τα καταλύματα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το σύστημα φιλοξενίας (γηροκομεία – οικοτροφεία) και την υγειονομική περίθαλψη. Το LinkedIn αναφέρει ότι σε αυτούς τους τομείς «οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας αρκετά γρήγορα».

Αν και η φιλοξενία είναι σταθερά ο ηγέτης στη διεύρυνση των μισθολογίων, ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του BLS. Αυτό ισχύει παρόλο που τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα παρόμοια έχουν αυξήσει συλλογικά τα ωρομίσθια κατά περίπου 23%.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ψάχνουν για ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Δεν μπορούν να βρουν άτομα, οπότε αυτοί οι κλάδοι, οι υπηρεσίες, οι βιομηχανίες, τα καταλύματα και οτιδήποτε έχει να κάνει με την εστίαση ή τη διασκέδαση γνωρίζουν μεγάλη άνθηση», δήλωσε ο Ghayad.

Φόβοι για ύφεση

Από επιχειρηματικής άποψης, ο Ghayad δήλωσε ότι υπάρχουν τέσσερις κλάδοι που ήταν ανθεκτικοί στην ύφεση: η δημόσια διοίκηση, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Δεν αναμένει να δει σημαντική επιβράδυνση στις προσλήψεις εκεί.

Παρά την φαινομενικά υγιή κατάσταση της αγοράς εργασίας, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μια ευρύτερη ύφεση είναι ακόμη μπροστά μας.

Μια έρευνα για την ύφεση από την Wall Street Journal βλέπει περίπου 61% πιθανότητα συρρίκνωσης και ο δείκτης ύφεσης της Fed της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρακολουθεί ως δείκτη τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών και 3μηνων κρατικών ομολόγων, δείχνει 57% πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

«Δεν αναμένουμε ότι το είδος της ενδεχόμενης ύφεσης θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές εργασίας», είπε ο Ghayad και τόνισε ότι αναμένει ότι οι προσλήψεις θα παραμείνουν ισχυρές, παρόλο που οι αναρτήσεις στο LinkedIn που αναφέρουν λέξεις όπως απολύσεις, ύφεση και ανοιχτό για εργασία έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γιατί γεμίσαμε senior executives: Τι κρύβουν οι «φουσκωμένοι» τίτλοι στις επιχειρήσεις

Apple: Σε καλύτερη «μοίρα» από τους ανταγωνιστές της – Απέφυγε υπερβολικές προσλήψεις

Μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση και επενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News