Business & Finance Σάββατο 10/12/2022, 18:08
BUSINESS & FINANCE

Σολτς: Ενίσχυση της μετανάστευσης για λύση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στο συνταξιοδοτικό

Σολτς: Ενίσχυση της μετανάστευσης για λύση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και στο συνταξιοδοτικό

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθυσμό της σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τη μετανάστευση για να βοηθήσει στην αποτροπή της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της κρίσης στο συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Η κυβέρνηση εργάζεται για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, καθιστώντας εύλογη μια εκτιμώμενη αύξηση του πληθυσμού κατά 7% σε 90 εκατομμύρια μέχρι το 2070, δήλωσε ο Σολτς σε φόρουμ πολιτών στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε τον περασμένο μήνα σε σχέδια για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει να ανοίξει την αγορά εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης στους απαραίτητους εργαζομένους από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να ενισχύσει τη μετανάστευση και την κατάρτιση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη δεξιοτήτων που επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία σε μια περίοδο εξασθένησης της ανάπτυξης, με τη γήρανση του πληθυσμού να ασκεί πίεση στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο Σολτς δήλωσε ότι η τρέχουσα αύξηση του πληθυσμού, που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της μετανάστευσης, σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μην αυξήσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές πριν από το τέλος της θητείας της το 2025.

Η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί πιθανότατα κατά 1 εκατομμύριο στα 84 εκατομμύρια φέτος λόγω της μετανάστευσης από την Ουκρανία. Θα μπορούσε να φθάσει τα 90 εκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες, εάν η μετανάστευση είναι υψηλή, πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News