Business & Finance Τρίτη 2/08/2022, 22:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό – Απειλή για τη βιομηχανία της

Γερμανία: Μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό – Απειλή για τη βιομηχανία της

To ήμισυ των γερμανικών επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, γεγονός που απειλεί να υπονομεύσει την παραγωγή και να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Οι ελλείψεις έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές στο κλάδο παροχής υπηρεσιών, όπου το 54% των επιχειρήσεων επηρεάστηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Περίπου το 45% των βιομηχανικών μονάδων αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη σε εργατικό δυναμικό. 

Η Γερμανία στερείται εξειδικευμένου προσωπικού

Μία στις δύο επιχειρήσεις δυσκολεύεται να βρει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό

Πηγή: Ifo

 

«Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις καλούνται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, μόνο και μόνο επειδή δεν βρίσκουν αρκετό προσωπικό. Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το πρόβλημα αυτό αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σοβαρό», αναφέρει ο Stefan Sauer, εκ των ερευνητών του Ifo. 

H γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ, των ελλείψεων σε επίπεδο προσφοράς και της απειλής επιβολής δελτίου στη ενέργεια, εάν η Ρωσία κλείσει ολοσχερώς τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη. Οικονομολόγοι θεωρούν ότι μία ύφεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη στο δεύτερο εξάμηνο. 

Παρ΄όλα αυτά, η αγορά εργασίας κρατά γερά, με την αύξηση της ανεργίας τους δύο τελευταίους μήνες να αποδίδεται κατά το πλείστον ότι συμπεριλαμβάνονται και πρόσφυγες Ουκρανοί στα στατιστικά στοιχεία. Οι αρμόδιοι κατέγραψαν περισσότερες από 800.000 κενές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο και ανέφεραν ότι η ζήτηση για εργαζομένους παραμένει πολύ υψηλή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Τριπλάσιος ο αριθμός των εργαζομένων από χώρες εκτός Ε.Ε. την τελευταία 10ετία

Γερμανία: Χρειάζεται μετανάστες για να καλύψει τα κενά στην αγορά εργασίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News