BUSINESS & FINANCE

Mειώθηκαν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό – Πόσοι επηρεάζονται από την αύξησή του

Mειώθηκαν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό – Πόσοι επηρεάζονται από την αύξησή του

Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και ήδη η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πόσοι όμως είναι οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα σε 2 χρόνια; 

Το 2022 ήταν μια χρονιά όπου το ποσοστό των εργαζόμενων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μειώθηκε. Με βάση στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάστηκε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, φαίνεται ότι από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού θα επηρεαστούν 585.601 εργαζόμενοι, δηλαδή το 24,7% του συνόλου των μισθωτών. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονταν με βάση τον κατώτατο μισθό το 2022 έχει μειωθεί σε σχέση με το 2021 κατά 9,4% και αυτό παρά την συνολική αύξηση 9,5% που εφαρμόστηκε το 2022.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων που αμείβονταν με βάση τον κατώτατο μισθό το 2022 ανέρχεται στα 583,3 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τόσο τους πλήρως απασχολούμενους όσο και τους μερικής/ εκ περιτροπής. Μάλιστα σε σχέση με το 2021 παρουσιάζει αύξηση 17,3%, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Mειώθηκαν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό – Πόσοι επηρεάζονται από την αύξησή του-1

Τα χαρακτηριστικά του αριθμού εργαζομένων που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την έκθεση του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ είναι τα εξής:

Το 51,6% των μισθωτών που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι άνδρες, ενώ το 48,4% γυναίκες. Ο μέσος μισθός μάλιστα των ανδρών ανέρχεται στα 591,8 ευρώ, ενώ των γυναικών στα 574,3 ευρώ. Σημειώνεται πως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώθηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021 αλλά και με τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα και σε σχέση με το 2021 ο μέσος μηνιαίος μισθός των ανδρών αυξήθηκε κατά 16,8% ενώ των γυναικών κατά 18%.

Όσον αφορά την ηλικία των μισθωτών που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών, δηλαδή σε εκείνους που εισήλθαν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με τον κατώτατο μισθό αμείβεται και το 55,9% επί του συνόλου των εργαζομένων της ηλικιακής ομάδας 15 έως 24 ετών, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού, το μεγαλύτερο μέρος αυτών εργάζεται στην περιφέρεια Αττικής (45,3%) και ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (17,5%). 

Σε σχέση με το καθεστώς απασχόλησης, το 55% των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από μια μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι πλήρως απασχολούμενοι, ενώ το 41% είναι με καθεστώς μερικής και το 4% με εκ περιτροπής και μάλιστα σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, είναι η πρώτη φορά από το 2016 που η πλειονότητα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι πλήρους απασχόλησης. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι πλήρως απασχολούμενοι που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού αντιστοιχούν στο 18,7% του συνόλου των μισθωτών με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Είναι, δηλαδή, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό. Από την άλλη μεριά, το ποσοστό των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης που θα επηρεαστεί από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού αντιστοιχεί στο 41,5% του συνόλου των εργαζομένων μερικής.

Τέλος, ο μέσος μισθός των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού είναι για τους πλήρους απασχόλησης 749,7 ευρώ, ενώ για τους μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενους 383,1 ευρώ και 346,9 ευρώ αντίστοιχα.

Mειώθηκαν οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό – Πόσοι επηρεάζονται από την αύξησή του-2

Σε σχέση με το μέγεθος των επιχειρήσεων, το 47,2% των εργαζόμενων που θα επηρεαστούν από τη μεταβολή του κατώτατου μισθού εργάζονται σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό, το 29,6% σε επιχειρήσεις με 10 έως 50 εργαζόμενους, το 11,4% σε επιχειρήσεις με 51 έως 250 εργαζόμενους και το 11,8% σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις που θα δουν τη μεταβολή του κατώτατου μισθού να επηρεάζει το κόστος λειτουργίας τους είναι κατά κύριο λόγο οι μικρές και πολύ μικρές.

Διαβάστε επίσης: 

Κατώτατο μισθό από 741 έως 826 ευρώ προτείνουν οι φορείς

Προχωρά η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό – Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι κοινωνικοί εταίροι

Κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ προτείνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News