ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Πότε και πώς θα ανοίξει πάλι η αγορά

Πότε και πώς θα ανοίξει πάλι η αγορά

Στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το μοντέλο των αγορών εντός των καταστημάτων με προγραμματισμένο ραντεβού (click inside), υπό την προϋπόθεση ότι το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου δεν θα επηρεάσει αρνητικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από χθες και μέχρι την επόμενη Δευτέρα, το λιανεμπόριο κατέβασε και πάλι ρολά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιστροφή των μαθητών στην εκπαιδευτική κανονικότητα. Αυτό σημαίνει ότι το click away παγώνει και μπαίνει στο «ράφι», τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου.

Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια, να επιστρέψει η απαγόρευση πώλησης συγκεκριμένων ειδών (π.χ. βιβλία, παιχνίδια, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα κ.ά.) από τα super market, λόγω του κλεισίματος του λιανεμπορίου. Παράλληλα, αλλάζει και πάλι το ωράριο των super market, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30 λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00.

Πρόθεση της κυβέρνησης, πάντως, είναι να επαναφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς στις 11 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων. Άλλωστε, στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούν ότι στην διάρκεια των τριών εβδομάδων που εφαρμόστηκε το click away, τα αποτελέσματα ήταν σχετικά ικανοποιητικά, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του λιανεμπορίου κατάφερε να ανακτήσει σχεδόν το 35% με 40% του κανονικού εορταστικού τζίρου, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις επιχειρήσεων (π.χ. καταστήματα παιχνιδιών, εποχικά) που έκαναν τζίρο κοντά στο 80% μιας κανονικής χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Γι’ αυτήν την εβδομάδα, που δεν θα λειτουργήσουν οι αγορές εξ αποστάσεως, υπάρχει βέβαια το πρόβλημα των παραγγελιών που έχουν ήδη γίνει. Προφανώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να πάνε να παραλάβουν τα προϊόντα από το κατάστημα. Οπότε, για τα μεγάλα καταστήματα, υπάρχουν δύο επιλογές. Καταρχάς, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να πάει στο κατάστημα την αντίστοιχη ημέρα της επόμενης εβδομάδας, που θα επαναλειτουργήσει η αγορά, ώστε να παραλάβει το προϊόν. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν είχε κλεισμένο ραντεβού για την Τρίτη 5 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί, θα μπορεί να πάει να παραλάβει την παραγγελία του την αντίστοιχη μέρα και ώρα την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί. Η δεύτερη επιλογή είναι να ζητήσει ο καταναλωτής από την επιχείρηση να τού στείλει την παραγγελία με υπηρεσία courier.

Εφόσον η επαναλειτουργία των σχολείων δεν επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας – κάτι που για να φανεί απαιτούνται τουλάχιστον 15 μέρες – τότε στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι όλα έτοιμα για να κάνει πρεμιέρα το click inside. Δηλαδή, οι αγορές με φυσική παρουσία του πελάτη εντός του καταστήματος, αλλά μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού και μόνο για τα συγκεκριμένα προϊόντα που έχει παραγγείλει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά (e-shop).

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο ν’ ανοίξουν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε ζώνες, σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, εάν μία περιφέρεια έχει πολύ χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων, τότε να μπορεί να επαναλειτουργήσει η τοπική οικονομία νωρίτερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι για ν’ ανοίξει η Κρήτη θα πρέπει, επιδημιολογικά, να είναι και οι τέσσερις νομοί στο “πράσινο”, διότι διαφορετικά θα υπάρξει μετακίνηση πληθυσμού και διασπορά της νόσου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος Ιανουαρίου ή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News