Business & Finance Κυριακή 22/01/2023, 17:35
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Μπορούν οι τεχνολογικές μετοχές να ανακτήσουν σύντομα την ηγετική θέση της αγοράς;

Wall Street: Μπορούν οι τεχνολογικές μετοχές να ανακτήσουν σύντομα την ηγετική θέση της αγοράς;

Μια σειρά από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δοκιμάσει την πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας και άλλων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μιας κατηγορίας της οποίας η ηγετική θέση στις αμερικανικές αγορές έχει εξασθενήσει μετά το περσινό selloff.

Ο δείκτης Nasdaq, που έχει μεγάλη έκθεση στην τεχνολογία, έχει κερδίσει σχεδόν 6,2% το 2023, σε σύγκριση με την άνοδο 3,45% για τον S&P 500. Οι μετοχές ορισμένων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης -που ανήκουν και σε τομείς εκτός της τεχνολογίας, όπως είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας και τα μη αναγκαία καταναλωτικά αγαθά- έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα, με τις Amazon, Meta Platforms και Nvidia να σημειώνουν διψήφια ποσοστιαία αύξηση.

Αρκετοί παράγοντες οδηγούν σε αυτή την υπεραπόδοση, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών που συσσωρεύονται σε μετοχές που πιστεύουν ότι τιμωρήθηκαν υπερβολικά το 2022. Η συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων, το άλμα των οποίων πέρυσι πίεσε ιδιαίτερα τις αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας, είναι επίσης πιθανό να βοηθά τον κλάδο, δήλωσαν οι επενδυτές.

Τώρα, ωστόσο, το επίκεντρο μετατοπίζεται στο κατά πόσον οι εταιρείες αυτές μπορούν να αντέξουν την οικονομική ύφεση που όλοι περιμένουν, υποστηρίζοντας παράλληλα αποτιμήσεις που ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι υπερβολικά υψηλές.

«Για να συνεχιστεί αυτή η ανάκαμψη, οι προοπτικές για το 2023 πρέπει να γίνουν λιγότερο άσχημες από ό,τι αναμένει ο κόσμος», δήλωσε στο Reuters ο Peter Tuz, πρόεδρος της Chase Investment Counsel, η εταιρεία του οποίου μείωσε πρόσφατα τις συμμετοχές της στις Apple και Microsoft.

Οι μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης οδήγησαν τις αμερικανικές αγορές μετοχών για χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υποβοηθούμενες από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Όμως δυσκολεύτηκαν, όπως και το σύνολο της αγοράς πέρυσι, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, και ορισμένοι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι θα ανακτήσουν σύντομα την ηγετική θέση της αγοράς. Ο Nasdaq 100 υποχώρησε κατά 33% το 2022, ενώ ο S&P 500 έχασε 19,4%.

Οι έξι κορυφαίες μετοχές με βάση την αγοραία αξία στα τέλη του 2021 -Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta και Tesla- είδαν το συνολικό ποσοστό τους στον S&P 500 να μειώνεται από 25% σε 18%, σύμφωνα με την Strategas Research Partners.

Αυτή η δυναμική απηχεί ένα μοτίβο που παρατηρήθηκε μετά το σκάσιμο της φούσκας των dot-com, στην αλλαγή του αιώνα. Οι έξι μεγαλύτερες μετοχές εκείνη την εποχή είδαν το συνολικό ποσοστό τους στον S&P 500 να μειώνεται στο 5% από το υψηλό του 17%, σύμφωνα με την Strategas.

«Αυτή η αλλαγή της ηγεσίας… θα είναι μια αλλαγή που θα κρατήσει για χρόνια, όχι για μήνες ή τρίμηνα», δήλωσε ο Chris Verrone, επικεφαλής της τεχνικής και μακροοικονομικής έρευνας της Strategas.

Οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν πάνω από τη μισή χρηματιστηριακή αξία του S&P 500 πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας βάσει χρηματιστηριακής αξίας, την Τρίτη. Η Tesla του Elon Musk και η IBM ανακοινώνουν την Τετάρτη και η Intel την Πέμπτη. Η Apple, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, και η Alphabet, μητρική της Google, ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 9,1% σε σχέση με πέρυσι, σε σύγκριση με μείωση 2,8% για τα κέρδη του S&P 500 συνολικά, σύμφωνα με την Refinitiv IBES.

Ένα κρίσιμο ερώτημα για πολλές εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες κάποτε διαφημίζονταν για την αλματώδη ανάπτυξή τους, είναι αν μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη τους, μειώνοντας παράλληλα το κόστος, εν όψει μιας πιθανής ύφεσης.

Η Alphabet δήλωσε την Παρασκευή ότι περικόπτει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ή το 6% του εργατικού δυναμικού της, και έγινε ένας ακόμα τεχνολογικός γίγαντας που ανακοίνωσε απολύσεις. Η Microsoft δήλωσε την Τετάρτη ότι θα καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ η Amazon άρχισε να ενημερώνει τους υπαλλήλους της για τις δικές της περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας.

«Η πιο θετική εξέλιξη  θα μπορούσε να είναι αν μπορέσουν να έχουν έλεγχο των εξόδων, διατηρώντας παράλληλα τουλάχιστον μια λογική ανάπτυξη», δήλωσε ο Rick Meckler, partner της Cherry Lane Investments στο New Vernon του New Jersey. «Είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας».

Οι αποτιμήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας και τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν υποχωρήσει μετά το selloff του περασμένου έτους, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από εκείνες της ευρύτερης αγοράς. Ο τεχνολογικός τομέας του S&P 500 εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με premium περίπου 19% σε σχέση με τον ευρύτερο δείκτη, πάνω από το 7% του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με την Refinitiv Datastream.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν έναντι των μετοχών τεχνολογίας.

Το Wells Fargo Investment Institute συγκαταλέγει την τεχνολογία στους αγαπημένους του τομείς στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αναμένει μια οικονομική ύφεση και πιστεύει ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν δραστηριότητες που είναι ανθεκτικές στην οικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε ο Sameer Samana, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς εκεί.

«Είναι απλά πολύ σημαντικός και πολύ μεγάλος ο συντελεστής στάθμισης για να μην συμμετέχουμε», δήλωσε ο Samana.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τα πολυτιμότερα brands του κόσμου – Κυρίαρχη η τεχνολογία

NFC: Η χρήση της τεχνολολγίας στα ψηφιακά πορτοφόλια

Η Wall υποδέχεται με… ενθουσιασμό το κύμα απολύσεων στην τεχνολογία

Ο παγκόσμιος χάρτης του επιχειρείν: Η αμερικανική υπερδύναμη και η «άφαντη» Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News