Business & Finance Τετάρτη 14/12/2022, 21:14
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Ύποπτη συναλλακτική δραστηριότητα λίγο πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Ύποπτη συναλλακτική δραστηριότητα λίγο πριν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Η Karine Jean-Pierre, η εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, απέρριψε γρήγορα την ερώτηση στο τέλος της καθημερινής της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη. Όχι, είπε, δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος στον Λευκό Οίκο να διέρρευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου πριν από τη δημοσίευσή τους στις 8:30 π.μ. Έγινε υπερβολικός θόρυβος για τις μικρές, όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεις της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών αυξήθηκαν ξαφνικά περισσότερο από 1%. Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης, οδηγώντας τις αποδόσεις αναφοράς χαμηλότερα κατά περίπου 4 μονάδες βάσης. Αυτές είναι σημαντικές κινήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – μεγαλύτερες από τις διακυμάνσεις σε μία πλήρη συνεδρίαση σε ορισμένες ημέρες. Και θα πρέπει να ελέγχονται από τις ρυθμιστικές αρχές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, ακόμα κι αν μια διαρροή είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις για το γιατί οι συναλλασσόμενοι άρχισαν ξαφνικά να αγοράζουν λίγο μόλις πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων.

Σημαντική «συναλλακτική δραστηριότητα πριν από ανακοίνωση στοιχείων που μπορούν να αλλάξουν την αγορά είναι ύποπτη και γι’ αυτό θα πρέπει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να διεξάγουν τις κατάλληλες έρευνες», δήλωσε ο Jerome Selvers, πρόεδρος της ρυθμιστικής επιβολής τίτλων της Pashman Stein Walder Hayden. «Αυτό είναι ασυνήθιστο, ειδικά δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού που αναφέρθηκε, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν οι αγορές», είπε. «Κάποιος πιθανότατα θα το εξετάσει, είτε είναι αθώο είτε όχι».

Φυσικά, μένει να φανεί εάν και πότε θα γίνει μια τέτοια έρευνα. Από την πλευρά του, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έγινε κάποια διαρροή πριν από τη δημοσιοποίηση των δεδομένων του.

Ωστόσο, σε διάστημα 60 δευτερολέπτων πριν από τη δημοσιοποίηση των δεδομένων, πάνω από 13.000 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 10ετούς Μαρτίου άλλαξαν χέρια (κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου η δραστηριότητα είναι συνήθως ανύπαρκτη). Οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν περαιτέρω ράλι αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, καθώς οι επενδυτές υπέθεταν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σήμαινε ότι η Federal Reserve θα σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης στις αρχές του επόμενου έτους.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News