Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 21:32
ΒUSINESS & FINANCE

Δυτικές τράπεζες: Δίνουν αγώνα για να φύγουν από την Ρωσία μετά την παρέμβαση Πούτιν

Δυτικές τράπεζες: Δίνουν αγώνα για να φύγουν από την Ρωσία μετά την παρέμβαση Πούτιν

Οι σύμβουλοι των δυτικών τραπεζών που προσπαθούν να εξέλθουν από την Ρωσία αναφέρουν ότι ένας νόμος που εισήχθη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πλήττει τις πωλήσεις και επιτρέπει παρεμβάσεις από ανθρώπους του Κρεμλίνου οι οποίοι υπονομεύουν τις συμφωνίες. Περίπου ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελάχιστες μόνο δυτικές τράπεζες έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την Ρωσία, αν και με πολύ μεγάλο κόστος, ενώ άλλες επέλεξαν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους στην χώρα. 

Για την πλειοψηφία ωστόσο που προσπαθεί να πωλήσει τις ρωσικές δραστηριότητές της, οι ελπίδες για μία άμεση έξοδο από την Ρωσία έχουν πλέον επισκιαστεί από τη στιγμή που ο Πούτιν είπε πέρυσι ότι οι ξένες τράπεζες από «μη φιλικές» χώρες δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν συμφωνίες χωρίς την έγκρισή του. Η λίστα με τις εμπλεκόμενες εταιρείες περιλαμβάνει 45 τράπεζες με θυγατρικές στην Ρωσία. 

Σύμβουλοι εκτιμούν ότι η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου θα μπορούσε να πλήξει ορισμένες συμφωνίες που βρίσκονται ήδη στα σκαριά, ενώ ουσιαστικά αλλάζει τους όρους άλλων συμφωνιών. Προβλέπουν επίσης ότι οι τιμές πώλησης θα υποχωρήσουν κατά το ήμισυ καθώς το Κρεμλίνο ασκεί επιρροή στις συμφωνίες. «Υπάρχουν κάποιοι πολλοί ισχυροί Ρώσοι με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο οι οποίοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αρπάξουν τις τράπεζες αυτές από πιθανό ξένο έλεγχο», ανέφερε πηγή στους FT. 

Αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δυτικές τράπεζες, οι οποίες είχαν αφιερώσει ολόκληρες δεκαετίες για να αναπτύξουν και να εδραιώσουν τις δραστηριότητές τους στην Ρωσία, βρέθηκαν αντιμέτωπες με το δίλημμα είτε να πωλήσουν αμέσως τις δραστηριότητές τους είτε να επωμιστούν μεγάλες απώλειες ή και να παραμείνουν στην ρωσική αγορά και να μειώνουν σταδιακά την παρουσία τους. Όμως, οι δυτικές κυρώσεις κατέστησαν αδύνατον για τις ξένες τράπεζες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News