Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 22:07
ΣΟΥΗΔΙΑ

Πιέσεις της Ericsson για να αλλάξει το μπλόκο στην Huawei;

Πιέσεις της Ericsson για να αλλάξει το μπλόκο στην Huawei;

Πιέσεις στην υπουργό Εμπορίου της Σουηδίας, προκειμένου να άρει το «μπλόκο» στις κινεζικές Huawei και ZTE, φέρεται να άσκησε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ericsson, υπό την απειλή του Πεκίνου για «αντίποινα».

Η όλη υπόθεση αποκαλύφθκε από την εφημερίδα Dagens Nyheter, η οποία δημοσίευσε ότι ο Μπιορχ Έκχολμ, εκτελεστικός διεθυντής της Ericsson, επικοινώνησε με την Άνα Χάλμπεργκ, προσπαθώντας να την πείσει να αλλάξει την απόφαση της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομειών (PTS) για τον εξαετή αποκλεισμό των δύο κινεζικών εταιρειών από τους διαγωνισμούς για το δίκτυο 5G.

Ο εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας επιβεβαίωσε ότι ο Έκχολμ βρισκόταν σε επικοινωνία με την υπουργό, η οποία από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν έχει επαφές με στελέχη της PTS και ουδέποτε θα προσπαθούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής. 

Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε προηγηθεί η δήλωση του αναπληρωτή επικεφαλής της Ericsson, Τζέικομπ Βάλενγμπεργκ, ο οποίος επεσήμανε ότι «ο αποκλεισμός της Huawei οπωσδήποτε, δεν είναι κάτι καλό». 

Η Ericsson, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, έχει σημαντική έκθεση στην Κίνα, απ’ όπου προέρχεται το 10% των εσόδων της. 

Από την πλευρά του, το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει όλες τις σουηδικές εταιρείες με τη λήψη «αρνητικών μέτρων» σε περίπτωση που δεν αρθεί ο σουηδικός περιορισμός στις δύο κινεζικές εταιρείες.

Η απόφαση της PTS εδράζεται σε αξιολογήσεις της αστυνομίας και των στρατιωτικών υπηρεσιών περί επίδρασης του κινεζικού κράτους στον κινεζικό ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να υπάρχνουν «ισχυρά κίνητρα ώστε οι ιδιωτικές εταιρείες να ενεργούν καθ’ υπόδειξη των κρατικών αρχών και του εθνικού κομμουνιστικού κόμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο αιτιολογικό έχει απαγορευτεί η συμμετοχή των Huawei – ZTE σε διαγωνισμούς για δίκτυα 5G κι άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News