Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 13:01
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Επισπεύδει την απαγόρευση της Huawei από το δίκτυο 5G της

Βρετανία: Επισπεύδει την απαγόρευση της Huawei από το δίκτυο 5G της

Την απαγόρευση της Huawei από το δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει νόμος ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, με τη βρετανική κυβέρνηση να ζητά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να σταματήσουν να εγκαθιστούν εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας από το Σεπτέμβριο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει την Huawei απειλή στην εθνική ασφάλειά τους, καθώς θεωρούν ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της εταιρείας για να κατασκοπεύει τον κόσμο. Η Ουάσιγκτον πίεσε κυβερνήσεις της Δύσης να απαγορεύσουν τη χρήση των συσκευών της Huawei από τα 5G δίκτυά τους, με τη Βρετανία να ανακοινώνει τον Ιούλιο την πλήρη απομάκρυνση όλου του εξοπλισμού της Huawei από το δίκτυό της έως το 2027.

Με τη νέα απόφαση, ουσιαστικά η προθεσμία που είχαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έρχεται πιο κοντά. Έως τώρα, η BT, η Vodafone και η Three UK είχαν περιθώριο έως το 2027 για να εγκαταστήσουν όποιον εξοπλισμό έχει αγοραστεί έως τα τέλη του 2020 (όταν και τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση αγορών). 

Εάν οι εταιρείες αποτύχουν να συμμορφωθούν με τα νέα, υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά πρόστιμα, τα οποία μπορούν να ανέλθουν έως και στο 10% του τζίρου τους ή πάνω από 100.000 στερλίνες την ημέρα. 

Πάντως, η Huawei αρνείται τους ισχυρισμούς τόσο των ΗΠΑ όσο και των συμμάχων τους. Η απόφαση για την απαγόρευση εταιρείας από το δίκτυο 5G της Βρετανίας «έχει πολιτικά κίνητρα και δεν στηρίζεται στη δίκαιη αποτίμηση των κινδύνων», έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Βίκτορ Ζανγκ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News