Κόσμος Σάββατο 17/12/2022, 20:42
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα – ΗΠΑ: Αυξήθηκε η αντίθεση στις εντολές εμβολιασμών στα σχολεία μέσα στην πανδημία

Μεταξύ των γονέων των παιδιών κάτω των 18 ετών, το 35% αντιτίθεται στην απαίτηση αυτών των παιδικών εμβολιασμών, από 23% το 2019, σύμφωνα με το KFF

Έρευνα – ΗΠΑ: Αυξήθηκε η αντίθεση στις εντολές εμβολιασμών στα σχολεία μέσα στην πανδημία

Η αντίθεση στις εντολές εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια στάση που απέκτησε ολοένα και περισσότερο πολιτική χροιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε εμβολιασμούς που απαιτούνται για παιδιά σχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ, με πολλούς περισσότερους ενήλικες πλέον να εναντιώνονται σε αυτούς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Σχεδόν τρεις στους 10 ενήλικες (28%) δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν να μην εμβολιάζονται τα παιδιά τους για ιλαρά, μαγουλάδες και ερυθρά (MMR) σε πρόσφατη έρευνα του Kaiser Family Foundation (KFF). Αυτό το ποσοστό ήταν υψηλότερο από 16% σε δημοσκόπηση του Pew Research Center το 2019 που διεξήχθη πριν από την πανδημία Covid-19, δήλωσαν ερευνητές του KFF.

Μεταξύ των γονέων των παιδιών κάτω των 18 ετών, το 35% αντιτίθεται στην απαίτηση αυτών των παιδικών εμβολιασμών, από 23% το 2019, σύμφωνα με το KFF.

«Οι εντολές σχολικών εμβολιασμών είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας που λειτουργεί, είναι ασφαλές και αυξάνει τα ποσοστά εμβολιασμού για να διατηρούνται ασφαλείς ολόκληρες κοινότητες», δήλωσε ο δρ Άνταμ Ράτνερ, ειδικός στις λοιμώδεις παιδιατρικές ασθένειες από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτό το εργαλείο αν συνεχιστεί αυτή η τάση».

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες – το 71% – εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται για να φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ξέσπασμα ιλαράς

Το αυξανόμενο αίσθημα κατά των εμβολιασμών, που συχνά τροφοδοτείται από παραπληροφόρηση, έχει οδηγήσει σε κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Τα προγράμματα εμβολιασμών ρουτίνας διαταράχθηκαν επίσης σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Ένα ξέσπασμα ιλαράς στο κέντρο του Οχάιο έχει αρρωστήσει τώρα τουλάχιστον 77 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 29 που νοσηλεύτηκαν. Τα περισσότερα ήταν είτε ανεμβολίαστα είτε είχαν λάβει μόνο μία από τις δύο συνιστώμενες δόσεις εμβολίου MMR, σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία της πόλης Κολόμπους.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη και κώφωση, και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

«Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι μια γειτονιά ή μια πόλη όπου το ποσοστό εμβολιασμού μειώνεται σημαντικά και μπορείτε να αρχίσουν να εξαπλώνονται ασθένειες που μπορούν να προληφθούν», είπε ο Ράτνερ.

Η αντίθεση στους απαιτούμενους εμβολιασμούς κατά την παιδική ηλικία ήταν ισχυρότερη μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίστηκαν Ρεπουμπλικάνοι στην έρευνα, με το 44% να αντιτίθεται πλέον στις εντολές παιδικών εμβολιασμών στα σχολεία, από 20% πριν από την πανδημία. Μεταξύ εκείνων που προσδιορίζονται Δημοκρατικοί, το 88% εξακολουθεί να υποστηρίζει τις σχολικές εντολές εμβολιασμών.

Παρόλο που οι συστάσεις για τους παιδικούς εμβολιασμούς γίνονται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι απαιτήσεις σχολικού εμβολιασμού καθορίζονται από μεμονωμένες πολιτείες.

Ακόμη και με την αυξανόμενη αντίθεση στην απαίτηση παιδικού εμβολιασμού για τη φοίτηση στο σχολείο, το 85% των ενηλίκων που συμμετείχε στην έρευνα – και το 80% όσων είναι γονείς – δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα οφέλη των εμβολίων MMR υπερτερούν των κινδύνου τους.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου 2022, με συνεντεύξεις που έγιναν διαδικτυακά και τηλεφωνικά στα αγγλικά και τα ισπανικά, σε εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.259 Αμερικανών ενηλίκων, διευκρίνισε η KFF.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News