Κόσμος Τετάρτη 30/12/2020, 08:08
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Παρέλαβε την πρώτη παρτίδα κινεζικών εμβολίων Sinovac

Τουρκία: Παρέλαβε την πρώτη παρτίδα κινεζικών εμβολίων Sinovac

Την πρώτη παρτίδα εμβολίων Covid-19 από την κινεζική Sinovac παρέλαβε σήμερα η Τουρκία, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ένας ισχυρισμός που βασίζεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικών δοκιμών Φάσης ΙΙΙ.

Η παράδοση τριών εκατ. δόσεων εμβολίου Sinovac αποτελούν μέρος συμφωνίας για την προμήθεια συνολικά 50 εκατ. δόσεων. Τα εμβόλια επρόκειτο αρχικά να παραδοθούν στις 11 Δεκεμβρίου, καθυστέρησαν όμως εξαιτίας διαφόρων δυσκολιών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότσα, οι τουρκικές αρχές θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς αφού πρώτα δοκιμάσουν τα εμβόλια, μια διαδικασία για την οποία θα χρειασθούν 14 ημέρες.

Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων έφθασε στη χώρα με ειδικό αεροσκάφη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης του υπουργείου Υγείας.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στους εργαζομένους υγείας και στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ενώ ακολουθούν όσοι έχουν ηλικία άνω των 50 ετών και πάσχουν από ένα τουλάχιστον υποκείμενο νόσημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Τούρκοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι προκαταρκτική ανάλυση έδειξε πως το εμβόλιο είναι 91,25% αποτελεσματικό. Παρότι οι αρχές είναι σίγουρες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εντούτοις ο δρ Κότσα θεωρεί ότι τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών -που βασίζονται σε 29 μολύνσεις, θεωρούνται πολύ περιορισμένα για τελική έγκριση.

Η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία και με τις Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 4,5 εκατ. δόσεων εμβολίου, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης δικού της εμβολίου. Παράλληλα, στοχεύει στην εγχώρια παραγωγή του ρωσικού SputnikV εμβολίου καταπολέμησης του κορωνοϊού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News