Κόσμος Τρίτη 29/12/2020, 19:03
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Συν 100 εκατ. εμβόλια Pfizer στο «οπλοστάσιο» της Ε.Ε.

Κομισιόν: Συν 100 εκατ. εμβόλια Pfizer στο «οπλοστάσιο» της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αγοράσει 100 εκατ. δόσεις επιπλέον από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, έχοντας προμηθευτεί συνολικά 300 εκατ. δόσεις, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αποφασίσαμε να προμηθευτούμε 100 εκατ. δόσεις επιπλέον από το εμβόιο των Pfizer/BioNTech, που ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ανά την Ε.Ε.», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο Twitter.

Οι 27 χώρες – μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από απρόσμενες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές άλλων υποψήφιων εμβολίων κατά της COVID-19 που είχε παραγγείλει η Ε.Ε., αναγκάζοντας έτσι το μπλοκ και άλλα κράτη με ισχυρές οικονομίες να βασιστούν σε δόσεις από μικρότερο αριθμό παρασκευαστών από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.

Πιέσεις για επιτάχυνση εμβολιασμών με έκτη δόση

Παράλληλα, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό το αίτημα προς τις ευρωπαϊκές αρχές να αυξηθούν στις έξι, από τις πέντε που έχει θεσπιστεί, οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer που περιέχει το κάθε φιαλίδιο, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών.

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech είναι το πρώτο που έχει εγκριθεί από τους οργανισμούς φαρμάκων της Δύσης και κυκλοφορεί ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. 

Στο πλαίσιο του συμβολαίου με την Ε.Ε, οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευθεί για την προμήθεια 200 εκατ. δόσεων μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, έναντι τιμής 15,5 ευρώ ανά δόση, όπως είχαν αποκαλύψει στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η προμήθεια των πρόσθετων 100 εκατ. δόσεων θα γίνει με την ίδια τιμή, αλλά θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Τον Ιανουάριο, αναμένεται να δοθεί και η έγκριση για το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, με την αρχική παραγγελία της Ε.Ε. να ανέρχεται στα 80 εκατ. δόσεις και με δικαίωμα για την αγορά 80 εκατ. περισσότερων.

Τοσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και της Moderna θέλουν δύο δόσεις κατ’ άτομο. Συνολικά, η Ε.Ε. έχει παραγγείλει 1,3 δισ. εμβόλια σε συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK και CureVac, με δικαίωμα για την αγορά 660 εκατ. επιπλέον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News