Κόσμος Δευτέρα 24/10/2022, 16:38
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Έκκληση για τις καθυστερήσεις στη διακίνηση σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

ΟΗΕ: Έκκληση για τις καθυστερήσεις στη διακίνηση σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Μέτρα με τη μορφή κατεπείγοντος απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καθυστερήσεις στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, καθυστερήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα περισσότερα από 150 πλοία να μην μπορούν να μεταφέρουν φορτία. Την έκκληση αυτή απηύθυνε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κι ενώ η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ορθώνει εμπόδια στη συμφωνία για τη διακίνηση των σιτηρών, στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Η συμφωνία αυτή επετεύχθη προκειμένου να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ανανεώνεται κάθε μήνα.  

Τα πλοία που μεταφέρουν δημητριακά και άλλα τρόφιμα από και προς τα λιμάνια της Ουκρανίας πρέπει να επιθεωρούνται από ομάδες οι οποίες συντονίζονται από το τετραμερές Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) σε αγκυροβόλια στην Τουρκία.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 150 πλοία που περιμένουν ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης για να μετακινηθούν και αυτές οι καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις λιμενικές λειτουργίες», δήλωσε η Ισμήνη Πάλλα, η Ελληνίδα εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την ίδια, το τετραμερές JCC αύξησε πρόσφατα σε πέντε τον αριθμό των ομάδων επιθεώρησης.

Όπως αναφέρει το Reuters οι καθυστερήσεις εντάθηκαν τον περασμένο μήνα, αφήνοντας αγκυροβολημένα πλοία ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης.

Τα τέσσερα μέρη της συμφωνίας -Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ – διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια πιθανή παράταση και επέκταση της συμφωνίας πέρα ​​από την προθεσμία της 19ης Νοεμβρίου.

«Ο ΟΗΕ συγκαλεί τα μέρη καθημερινά και προέτρεψε για την πλήρη και καλή τη πίστη συμμετοχή στη συμφωνία και για την ανάγκη λήψης πρόσθετων επειγόντων μέτρων ώστε να μην διαταραχθεί η αλυσίδα εφοδιασμού και η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας να συνεχίσει να παραδίδει περισσότερα και απαραίτητα τρόφιμα στον κόσμο», πρόσθεσε η Πάλλα.

Η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο στην Ουκρανία να αρχίσει εκ νέου τις εξαγωγές σιτηρών από τρία λιμάνια που είχαν κλείσει μετά τη ρωσική εισβολή. Η Μόσχα ζήτησε και πήρε επίσης εγγυήσεις για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής εξάγει 8,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών και άλλων τροφίμων σε 379 ταξίδια στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το JCC.

Ο Αμίρ Αμπντουλά, συντονιστής του ΟΗΕ στην Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε στο Reuters ότι έχει ζητήσει από τη Ρωσία και τα άλλα μέρη να τερματίσουν τις «πλήρεις» επιθεωρήσεις των εξερχόμενων πλοίων και να μειώσουν τις εκκρεμότητες.

Από τη μεριά του Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η Μόσχα ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη δεδομένα για τον προορισμό και τους τελικούς καταναλωτές για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι «διορθώσεις» στη συμφωνία για την απεμπλοκή των αποστολών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα εξαρτηθεί από αυτές τις πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ τόνισε: «Δεν είναι απλώς παραξενιά. Η διόρθωση ή ο αναπροσανατολισμός των περαιτέρω ενεργειών για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά εξαρτάται από αυτό».

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν κατευθύνει τα σιτηρά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και αμφισβητεί αν θα επιλέξει να την ανανεώσει στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του, ο Λαβρόφ είπε ότι μεταξύ 5% και 7% των σιτηρών φθάνει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με σχεδόν το 50% των εξαγωγών να αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News