Κόσμος Πέμπτη 13/10/2022, 08:20
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Καταδικάζει τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

ΟΗΕ: Καταδικάζει τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

 Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.

Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, έχουν ιδιαίτερη συμβολική αξία και δείχνουν, για τη Δύση, τον βαθμό διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ακολούθησε την πρόσφατη στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί πανομοιότυπου κειμένου, στην οποία η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του, άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News