Κόσμος Κυριακή 23/10/2022, 20:44
ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει το Κίεβο τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί «βρόμικης βόμβας»

Διαψεύδει το Κίεβο τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί «βρόμικης βόμβας»

Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ρώσου υπουργού Άμυνας ο οποίος δήλωσε στον πρωτοφανή σημερινό τηλεφωνικό γύρο (Ουάσινγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Άγκυρα) ότι η Ουκρανία είναι πιθανό ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι – και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι΄εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «…Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρόμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτησή του στο Twitter είχε αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για «βρόμικη βόμβα» είναι «παράλογοι» και «επικίνδυνοι».

«Τα ρωσικά ψέματα για το ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία “βρόμικη βόμβα” είναι τόσο παράλογοι όσο και επικίνδυνοι. Κατά πρώτον, η Ουκρανία είναι πιστό μέλος της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων: ούτε έχουμε “βρώμικες βόμβες” ούτε σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε. Κατά δεύτερον, συχνά οι Ρώσοι κατηγορούν τους άλλους για κάτι που οι ίδιοι σχεδιάζουν», έγραψε στην ανάρτησή του ο Ντίμιτρο Κουλέμπα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News