Κόσμος Κυριακή 23/10/2022, 15:40
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρώσου υπ. Άμυνας με Παρίσι, Λονδίνο, Άγκυρα και ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρώσου υπ. Άμυνας με Παρίσι, Λονδίνο, Άγκυρα και ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ και τους ομολόγους του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και της Βρετανίας Μπεν Ουάλας με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε στη Ρωσία ότι η Γαλλία επιθυμεί ειρηνική λύση στην Ουκρανία. Ο Λεκορνύ ανέφερε επίσης σε δήλωσή του ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού του εξέφρασε τους φόβους της Ρωσίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» στη σύγκρουση.

Ο Λεκορνύ πρόσθεσε ότι η Γαλλία αρνείται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τις πυρηνικές επιλογές, και ότι ο Λεκορνύ σχεδίαζε σύντομα συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του στον τομέα της άμυνας.

Στη συνομιλία του Σοϊγκού με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε τις ανησυχίες που εξέφρασε νωρίτερα σήμερα, στο Γάλλο ομόλογό του για το ενδεχόμενο χρήσης μιας «βρόμικης βόμβας» από την Ουκρανία, προκειμένου να κλιμακωθεί η πολεμική ένταση.

Τις ανησυχίες της Ρωσίας για χρήση «βρόμικης βόμβας» από την Ουκρανία εξέφρασε ο Σεργκέι Σόιγκου και στη συζήτηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.

Λίγο αργότερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είχε σήμερα και δεύτερη μέσα σε τρεις ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς όμως να δώσει άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Σε ανακοίνωσή του, πάντως, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι ο Όστιν είπε στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι «απορρίπτει κάθε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, στην δεύτερη συνομιλία τους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News