Business & Finance Σάββατο 22/10/2022, 19:23
BUSINESS & FINANCE

Αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος η Ουκρανία μετά τα ρωσικά χτυπήματα, περισσότεροι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα

Κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία σφυροκοπήθηκαν από περισσότερους από δώδεκα ρωσικούς πυραύλους το Σάββατο, ανακοίνωσε η ουκρανική πολεμική αεροπορία, ενώ πολλές περιοχές ανέφεραν πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και διακοπές ρεύματος.

Αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος η Ουκρανία μετά τα ρωσικά χτυπήματα, περισσότεροι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα

Κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία σφυροκοπήθηκαν από περισσότερους από δώδεκα ρωσικούς πυραύλους το Σάββατο, ανακοίνωσε η ουκρανική πολεμική αεροπορία, ενώ πολλές περιοχές ανέφεραν πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και διακοπές ρεύματος.

Την ίδια ώρα οι ρωσικές αρχές κατοχής στην ουκρανική πόλη Χερσώνα κάλεσαν τους πολίτες να φύγουν αμέσως επικαλούμενες αυτό που χαρακτήρισαν τεταμένη στρατιωτική κατάσταση καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας προελαύνουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στην εφαρμογή Telegram σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας: «Ο εχθρός εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση: 36 ρουκέτες, οι περισσότερες από τις οποίες καταρρίφθηκαν».

Η διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι 33 πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί κατά της Ουκρανίας το πρωί του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι 18 από αυτούς είχαν καταρριφθεί.

Από τις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά από καταστροφικές βολές κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν πλήξει τουλάχιστον το ήμισυ της θερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έως και το 40% ολόκληρου του συστήματος.

Λίγο μετά το ξημέρωμα του Σαββάτου, τοπικοί αξιωματούχοι σε περιοχές σε ολόκληρη την Ουκρανία άρχισαν να αναφέρουν χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και διακοπές ρεύματος, καθώς οι μηχανικοί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το δίκτυο. Οι κυβερνήτες συμβούλευσαν τους κατοίκους να αποθηκεύσουν νερό σε περίπτωση διακοπής της παροχής.

Τμήματα του Κιέβου υπέστησαν διακοπές ρεύματος που εκτείνονταν μέχρι νωρίς το βράδυ. Σε μια κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας, τα καταστήματα ήταν κλειστά και τα φανάρια ήταν εκτός λειτουργίας, ακόμα και σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters στη νότια πόλη Μυκολαίβ ανέφεραν ότι η διακοπή ρεύματος διήρκεσε αρκετές ώρες, επηρεάζοντας ακόμα και τα σήματα κινητής τηλεφωνίας σε ορισμένα δίκτυα.

Στη νοτιοανατολική πόλη Νικόπολη, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά από τις ρωσικές δυνάμεις στην απέναντι όχθη του ποταμού Ντνίπρο, οι τοπικές αρχές προειδοποίησαν ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής θα απενεργοποιηθούν λόγω των διακοπών ρεύματος και ότι αντ’ αυτών τα οχήματα έκτακτης ανάγκης που κυκλοφορούν στην πόλη θα προειδοποιούν για τις επερχόμενες εναέριες απειλές.

Ο προεδρικός σύμβουλος Kyrylo Tymoshenko δήλωσε ότι από το απόγευμα του Σαββάτου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία ήταν χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 672.000 στη δυτική περιοχή Khmelnytskyi.

Μετά από ένα πρώτο κύμα πυραύλων νωρίς το πρωί, οι σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ήχησαν και πάλι σε εθνικό επίπεδο στις 11.15 π.μ.

Ο βοηθός του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η Μόσχα ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη με αυτά τα πλήγματα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι συνιστούν γενοκτονία.

«Τα σκόπιμα πλήγματα σε κρίσιμες πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας αποτελούν μέρος της γενοκτονίας των Ουκρανών από τη Ρωσία», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Η Μόσχα έχει παραδεχθεί ότι στοχοθετεί ενεργειακές υποδομές, αλλά αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Ο κρατικός διαχειριστής του δικτύου Ukrenergo δήλωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν υποδομές μεταφοράς στη δυτική Ουκρανία, αλλά ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στην παροχή ενέργειας σε 10 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

«Η κλίμακα των ζημιών είναι συγκρίσιμη ή μπορεί να ξεπεράσει τις συνέπειες των επιθέσεων (μεταξύ) 10-12 Οκτωβρίου», έγραψε η Ukrenergo στην εφαρμογή Telegram, αναφερόμενη στο πρώτο κύμα χτυπημάτων στο σύστημα ηλεκτροδότησης την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της δημοτικής διοίκησης του Κιέβου, Πέτρο Παντελέεφ, προειδοποίησε ότι τα ρωσικά πλήγματα θα μπορούσαν να αφήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας χωρίς ρεύμα και θέρμανση για «αρκετές ημέρες ή εβδομάδες».

«Αυτή η πιθανότητα υπάρχει… πρέπει να το καταλάβουμε και να το θυμόμαστε», δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ekonomichna Pravda.

Χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τη Χερσώνα τις τελευταίες ημέρες μέσω του ποταμού Ντνίπρο μετά από προειδοποιήσεις για μια επικείμενη ουκρανική επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης, αλλά η προειδοποίηση του Σαββάτου δόθηκε με νέα επείγουσα ανακοίνωση.

«Λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο, του αυξημένου κινδύνου μαζικών βομβαρδισμών της πόλης και της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων, όλοι οι άμαχοι πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη και να περάσουν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Dnipro!» ανέφεραν οι ρωσικές αρχές κατοχής σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News