Κόσμος Τρίτη 18/10/2022, 17:30
ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΡΑΝΣΟΝ

«Start Me Up»: Όλα έτοιμα για την πρώτη εκτόξευση δορυφόρου από την Ευρώπη

«Start Me Up»: Όλα έτοιμα για την πρώτη εκτόξευση δορυφόρου από την Ευρώπη

Η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου από ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα από την Αγγλία θα λάβει χώρα πριν το τέλος του Νοεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της εταιρείας διαστήματος Virgin Orbit, Ρίτσαρντ Μπράνσον.

«Σχεδιάζουμε να εκτοξεύσουμε τον πρώτο μας δορυφόρο στο διάστημα από ευρωπαϊκό έδαφος εντός έξι εβδομάδων. Είμαστε λίγο – πολύ έτοιμοι», δήλωσε ο Μπράνσον στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Μιλάνο. Ο Μπράνσον βρίσκεται στην Ιταλία, προκειμένου να διαφημίσει τη νέα υπηρεσία για γρήγορο broadband Ίντερνετ με όνομα Virgin Fibra.

Ο Μπράνσον αναφέρεται στην αποστολή υπό το όνομα «Start Me Up» (με έμπνευση από το ομώνυμο τραγούδι των Rolling Stones), στο πλαίσιο της οποίας θα μεταφερθούν επτά δορυφόροι σε χαμηλή τροχιά. Με την ολοκλήρωση της αποστολής, η Virgin Orbit θα έχει υλοποιήσει το πρώτο της διεθνές εγχείρημα από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στις ΗΠΑ το 2021.

Εκκρεμότητες

Αφότου κατέφθασε στην νοτιοδυτική Αγγλία το LauncherOne, ο πύραυλος της Virgin που θα εκτελέσει την αποστολή, όλες οι απαραίτητες υποδομές βρίσκονται τώρα στη βρετανική βάση Spaceport Cornwall. Εκεί βρίσκεται και ένα τροποποιημένο Boeing τύπου 747, με το όνομα Cosmic Girl, το οποίο έπειτα θα μεταφέρει το διαστημικό σκάφος και θα το ρίξει σε τοποθεσία στον βόρειο Ατλαντικό.

Η βάση Spaceport Cornwall ανακοίνωσε ότι αναμένει αδειοδότηση από την αρμόδια βρετανική αρχή αεροπορίας για την τοποθεσία της εκτόξευσης, την έγκριση της διαχείρισης από την Virgin Orbit και για τη μεταφορά του ίδιου του φορτίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, εκπρόσωπος της βάσης δήλωσε ότι η ημερομηνία της εκτόξευσης θα επιβεβαιωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, όποτε και θα έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες.

Σημειώνεται πως η Virgin Orbit έχει δεσμευτεί για δύο εκτοξεύσεις κάθε χρόνο από τη Βρετανία μετά από το 2023, ώστε να βοηθήσει στην κάλυψη της υψηλής ζήτησης για τον ανερχόμενο κλάδο των δορυφόρων στη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει Sputnik: Το «μπιπ, μπιπ» που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο

Το φιλόδοξο όραμα της Nokia: Γιατί φτιάχνει δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο φεγγάρι

Τεχνολογία της NASA φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 5 λεπτά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News