ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τεχνολογία της NASA φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 5 λεπτά

Τεχνολογία της NASA φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 5 λεπτά

Μία περίπλοκη τεχνική ψύξης, η οποία αναπτύχθηκε για χρήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ραγδαία ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τώρα.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της NASA, η τεχνολογία αναπτύχθηκε για τη στήριξη ορισμένων συστημάτων ηλεκτρισμού στο διάστημα, ώστε να διατηρούν τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να παρέχει έως και πέντε φορές την τάση του ρεύματος σε σύγκριση με άλλους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τεχνολογία της NASA φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 5 λεπτά-1

Το σύστημα που έφτιαξε το Purdue University για πραγματοποίηση περιαμάτων (φωτ. NASA)

Η υψηλότερη τάση παράγει περισσότερη θερμότητα, το οποίο σημαίνει ότι όσο περισσότερο ρεύμα διατρέχει τα καλώδια, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υπερθέρμανσης των υλικών. Ωστόσο, η τεχνολογία της NASA μπορεί να ψύξει τα καλώδια και συνεπώς επιτρέπει την ταχύτερη ροή ηλεκτρισμού χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερθέρμανσης.

Στην ανάρτηση, η NASA σημειώνει ότι το σύστημα αναπτύχθηκε για να στηρίξει «ηλεκτρικά συστήματα πυρηνικής σχάσης για αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη και παραπέρα. Αντλίες θερμότητας με συμπίεση ατμού για στήριξη στο περιβάλλον της Σελήνης και του Άρη. Και συστήματα που παρέχουν έλεγχο θερμότητας και ανεπτυγμένη στήριξη ζωής στο διαστημικό σκάφος».

Τεχνολογία της NASA φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 5 λεπτά-2

Τα εξαρτήματα του συστήματος ψύξης (φωτ. NASA)

Σημειώνεται πως για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου απαιτούνται από περίπου 20 λεπτά στους λεγόμενους ταχυφορτιστές μέχρι ολόκληρες ώρες ή και ημέρες σε οικιακούς φορτιστές. Σύμφωνα με τη NASA όμως, η καινοτόμα τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία φορτιστών με πλήρη φόρτιση σε μόλις πέντε λεπτά.

«Η εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας οδήγησε σε μία πρωτοφανή μείωση του χρόνου που απαιτείται για τη φόρτιση ενός οχήματος και μπορεί να αφαιρέσει ένα από τα βασικά εμπόδια στην παγκόσμια υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά η NASA.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει Sputnik: Το «μπιπ, μπιπ» που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο

Πενήντα χρόνια μετά: Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος δεν έχει επιστρέψει στο φεγγάρι

Πώς θα «γεννηθεί» η νέα Tesla: Τι βλέπει ο χρυσός κληρονόμος της δυναστείας Ανιέλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News