Κόσμος Παρασκευή 2/09/2022, 17:32
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση στην Ιταλία: Φαβορί η ακροδεξιά, στην τρίτη θέση τα Πέντε Αστέρια

Δημοσκόπηση στην Ιταλία: Φαβορί η ακροδεξιά, στην τρίτη θέση τα Πέντε Αστέρια

Σημαντικές αλλαγές καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στο ιταλικό εκλογικό σώμα, όπως προέκυψε από νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Izi. Ειδικότερα, το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου, με ποσοστό 24,5%. Δεύτερο είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 21,8% και στην τρίτη θέση υπάρχει μια αλλαγή ουσιαστικής σημασίας: τα Πέντε Αστέρια, με πρόεδρο τον Τζουζέπε Κόντε, «πείθουν» το 13% των ερωτηθέντων, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι δεν ξεπερνά το 12%. Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι παίρνει τη στήριξη από το 8% του στατιστικού δείγματος και ο λεγόμενος «κεντρώος πόλος» των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι, το 5,2%.

Πράσινοι και Ιταλική Αριστερά εξασφαλίζουν το 4,5% της πρόθεσης ψήφου, το ριζοσπαστικό κίνημα «Περισσότερη Ευρώπη» το 2% και το κίνημα «Προσπάθεια Πολιτών» του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, το 0,6%.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η απάντηση που δόθηκε από το 30% των ερωτηθέντων σχετικά με το ποιος πρέπει να κυβερνήσει, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ το 25,9% επιθυμεί κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό χωρίς κομματική ταυτότητα και μόνον το 18,5% θα προτιμούσε μια συντηρητική κυβέρνηση με πρωθυπουργό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι.

Συνολικά, πάντως, όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση, η συντηρητική παράταξη εξασφαλίζει το 45,1% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η κεντροαριστερά και οι σύμμαχοί της βρίσκονται στο 28,9%.

Διαβάστε επίσης:

Αποχώρηση Ντράγκι: Ευθραυστη η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στον Πούτιν

Ντράγκι: Ποιος είναι πραγματικά ο «Σούπερ Μάριο» – Η ζωή, το έργο και τα χόμπι του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News