Κόσμος Τρίτη 9/08/2022, 15:22
ΚΟΣΜΟΣ

Transneft: Διακοπή των ροών ρωσικού πετρελαίου σε τρεις χώρες μέσω Ουκρανίας

Transneft: Διακοπή των ροών ρωσικού πετρελαίου σε τρεις χώρες μέσω Ουκρανίας

Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν μετά την απόρριψη μιας τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εταιρεία αρμόδια για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων.

Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγεί πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διέλευσης μέσω της Ουκρανίας για τον Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Κατά συνέπεια, η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους», αναφέρει η Transneft.

Πρόκειται για παραδόσεις μέσω ενός κλάδου του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα που περνάει από την Ουκρανία και εξυπηρετεί τρεις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι παραδόσεις στην Πολωνία και τη Γερμανία, μέσω ενός άλλου κλάδου του Ντρούζμπα που διέρχεται από τη Λευκορωσία, «συνεχίζονται ομαλά», ανακοίνωσε η Transneft.

H διέλευση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ε.Ε. συνεχίστηκαν παρά τον πόλεμο. Υπενθυμίζεται όμως ότι η ΕΕ προχώρησε τον Ιούνιο σε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο τη διακοπή εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.

Απεναντίας, οι προμήθειες μέσω του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα επετράπη να συνεχιστούν «προσωρινά», χωρίς να τεθεί καταληκτική ημερομηνία, μια παραχώρηση την οποία πέτυχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του οποίου η χώρα εξαρτάται κατά 65% από αυτό το ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης:

Δεν επαρκούν οι λύσεις της Ε.Ε. κατά της ενεργειακής κρίσης

Κάτω από 2 ευρώ η αμόλυβδη – Αποκλιμάκωση σε πρατήρια της Αττικής

ΟΠΕΚ+: Οριακή αύξηση της παραγωγής – Προσβολή μετά την επίσκεψη Μπάιντεν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News