Κόσμος Σάββατο 16/07/2022, 18:27
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τη διαδοχή Τζόνσον

Ζωηρή συζήτηση από τους πέντε υποψηφίους για τη διαδοχή του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Παρασκευής. Ξεχώρισαν Σούνακ και Τούνγκενχατ.

Τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τη διαδοχή Τζόνσον

Πέρασαν μόλις 10 ημέρες από την επίσημη παραίτηση Τζόνσον. Και όμως η περίοδος αυτή μοιάζει με μήνα ολόκληρο. Η ταχύτητα με την οποία αναδείχθηκαν οι υποψήφιοι, τα βίντεο της καμπάνιας τους, ο προεκλογικός αγώνας και οι ομιλίες τους μέχρι το πρώτο ντεμπέιτ είναι αξιοσημείωτη. Την Παρασκευή το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 ήταν εκείνο που φιλοξένησε την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των επίδοξων πέντε- Ρίσι Σούνακ, Πένι Μόρνταντ, Λιζ Τρας, Κέιμι Μπέιντενοκ και Τομ Τούνγκενχατ- οι οποίοι, για 90 ολόκληρα λεπτά στάθηκαν απέναντι από το κοινό. Η κούρσα της ηγεσίας συνεχίζεται μέχρι να αναδειχθούν οι δυο καταλληλότεροι για την αρχηγία των Τόρις και την πρωθυπουργία της χώρας μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Στο επίκεντρο της αναμέτρησης η οικονομία

Οι υποψήφιοι στέκονταν όρθιοι στο στούντιο μπροστά από τα μπλε πόντιουμ ενώ στις ερωτήσεις που δέχονταν συμμετείχε και το κοινό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην οικονομία, καθώς το ασφυκτικό κόστος ζωής έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς Βρετανούς πολίτες. Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα ήταν και αυτό που έφερε τη μεγαλύτερη σύγκρουση, με αντιπάλους τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας. Ο Σούνακ υποστήριξε την απόφασή του, τον Απρίλιο, να αυξήσει τις φορολογικές εισφορές καθώς, όπως επεσήμανε, έγινε για να δοθούν χρήματα στην κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια υγεία (NHS).

Η Λιζ Τρας επέμεινε ότι ήταν «λάθος» η απόφαση, παραθέτοντας παράλληλα το δικό της μελλοντικό οικονομικό πλάνο όπου προβλέπει κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, όπως και στα τέλη της πράσινης ενέργειας, μέσω της αύξησης των κρατικών δανείων. Για να λάβει σκληρή απάντηση από τον Σούνακ ότι «το να ‘δανείζεσαι’ τον τρόπο διαφυγής από τον πληθωρισμό δεν είναι σχέδιο, είναι παραμύθι».

Οι νικητές του debate

Η επόμενη ημέρα όμως είδε σαν νικητή του debate, το αουτσάιντερ για τους Συντηρητικούς, Τομ Τούνγκενχατ. Ο λόγος; Κυρίως επειδή είναι ο μόνος από τους υποψηφίους που δεν είχε κυβερνητική θέση υπό την ηγεσία Τζόνσον, κάτι που του έδινε ένα σημαντικό προβάδισμα προς το κοινό και την ευθύτητα που μπορεί να δίνει στις απαντήσεις του. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κέρδισε το χειροκρότημα στην ερώτηση αν «ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ειλικρινής», με τον ίδιο να είναι ο μόνος που απάντησε με ένα ξεκάθαρο «όχι». Ο ίδιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απόσταση που είχε από τα γεγονότα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως την «καθαρή αρχή».

Άσχημα δεν τα πήγε και ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος θεωρείται και το φαβορί, καθώς μίλησε με αυτοπεποίθηση και άνεση. Η δεύτερη όμως μέχρι στιγμής στις προτιμήσεις των Συντηρητικών βουλευτών, Πένι Μόρνταντ, δεν φαίνεται να αξιοποίησε το μομέντουμ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση από την «Opinium», που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 1200 ανθρώπους που παρακολούθησαν την τηλεοπτική αναμέτρηση, μόλις το 12% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι βγήκε κερδισμένη, ποσοστό ίδιο με την πρώην Υφυπουργό Ισότητας, Κέιμι Μπέιντενοκ.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι στο ντιμπέιτ «είδαμε τους Συντηρητικούς να βγάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου» σε μία όντως τρελή κούρσα διαδοχής, που πρέπει να καταλήξει στους δυο στις επόμενες πέντε ημέρες. Αύριο θα γίνει μάλιστα η δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, η οποία ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος θα είναι ο επόμενος υποψήφιος που θα αποχωρήσει στη ψηφοφορία των Συντηρητικών τη Δευτέρα.

πηγή: deutsche welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News