Κόσμος Κυριακή 10/07/2022, 13:52
ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμοι για τον Ρίσι Σούνακ οι Βρετανοί;

Έτοιμοι για τον Ρίσι Σούνακ οι Βρετανοί;

Ready for Rishi? (Έτοιμοι για τον Ρίσι; ) Αυτό είναι το σλόγκαν της καμπάνιας διαδοχής του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, μόνο που αντί για ερωτηματικό υπάρχει στο τέλος θαυμαστικό (!). Κάπως έτσι, 48 μόνο ώρες μετά την παραίτηση Τζόνσον, ο Σούνακ γίνεται το πρώτο ηχηρό όνομα για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας.

Σήμερα στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, στα οποία πρωτοστατεί, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, καθώς άλλοι βλέπουν μια ειλικρίνεια στα λόγια του και άλλοι προδοσία προς τον πρώην στενό του συνεργάτη Μπόρις Τζόνσον. Η Telegraph μάλιστα, ίσως με μία μικρή δόση ειρωνείας, χαρακτηρίζει στον υπέρτιτλο τον Σούνακ «ο σοβαρός υποψήφιος». 

Το βίντεο της καμπάνιας

Στο βίντεο της καμπάνιας, διάρκειας 2 λεπτών και 52 δευτερολέπτων, ο Ρίσι Σούνακ με τη φράση «επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία» αρχίζει την εξιστόρηση της ζωής του καθώς έχει καταγωγή από την Ινδία και η γιαγιά του ήταν αυτή που τη δεκαετία του 60΄ αποφάσισε να έρθει στην Αγγλία από την Νότια Αφρική.

Το βασικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ήταν «η δημιουργία ευκαιριών» για τις επόμενες γενιές καθώς όπως υπογράμμισε «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς να λέμε στους εαυτούς μας παραμύθια που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλά σήμερα αλλά θα αφήσουν στα παιδιά μας ένα χειρότερο αύριο».

Ίσως αυτή η φράση ήταν το «καρφί» προς τον Μπόρις Τζόνσον καθώς εδώ και μήνες ως υπουργός Οικονομικών αντιστεκόταν στις προτάσεις Τζόνσον για άμεσες φοροελαφρύνσεις.

Οι αντιδράσεις στην υποψηφιότητα Σούνακ

Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν σήμερα το βίντεο ως πολύ προσεγμένο και καλοσχεδιασμένο, δεδομένης της ταχύτητας που δημοσιεύθηκε. Παράλληλα δε εστιάζουν στο γεγονός ότι η νεότητα του Σούνακ, καθώς είναι μόλις 42 ετών, σε συνδυασμό με την εμπειρία του σε πολιτικό και επαγγελματικό επίπεδο, ίσως είναι εκείνα που θα του δώσουν τη νίκη. Επισημαίνεται ότι εκτός από τη διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπάρξει αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sacks και διαχειριστής διάφορων hedge funds.

Για αυτό ίσως και δεκάδες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν ήδη δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν για επόμενο ηγέτη τους, με πηγή μέσα από το κόμμα να δηλώνει «όλοι θα μπορούσαν να ανεχτούν τον Ρίσι». Όμως ήδη σύμμαχοι του Τζόνσον τον έχουν κατηγορήσει για προδοσία και ανταρσία εντός του κόμματος, μήνες πριν, με σκοπό να πάρει αυτός τα σκήπτρα.

Ο Τζέικομπ Ρις – Μογκ, υπουργός για το Μπρέξιτ και θερμός υποστηρικτής του Τζόνσον μέχρι τέλους, δήλωσε χθες το βράδυ στο BBC ότι δεν θα τον στηρίξει «καθώς βρίσκομαι σε ένα κόμμα που υποστηρίζει τη χαμηλή φορολογία ενώ ο Σούνακ όχι». Ακόμα τρεις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν θέσει επίσημα υποψηφιότητα ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 10 θα μπουν στη κούρσα διαδοχής. Μένει να δούμε αν κάποιος από τους πρωτοκλασάτους Τόρις θα μπει απέναντι του. Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, αν και θεωρούνταν ένας από τους πιο ικανούς για να διαδεχτεί το Τζόνσον, ανακοίνωσε μόλις το Σάββατο το μεσημέρι ότι δεν θα διεκδικήσει τη θέση της ηγεσίας. Επόμενο επικρατέστερο όνομα, εκείνο της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, καθώς θεωρείται από πολλούς ιδιαιτέρως δυναμική. 

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News