Κόσμος Τετάρτη 23/12/2020, 22:45
ΗΠΑ

Για νέες κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 ετοιμάζονται οι ΗΠΑ

Για νέες κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 ετοιμάζονται οι ΗΠΑ

Για νέες πιο εκτεταμένες κυρώσεις κατά του ρωσικού σχεδίου Nord Stream 2 προετοιμάζονται οι ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και ιδιωτικές επιχειρήσεις να σταματήσουν τις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, όπως αποκάλυψε κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος για νέο γύρω κυρώσεων «στο πολύ άμεσο μέλλον», εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφέρει το «μοιραίο χτύπημα» στο ρωσο-γερμανικό σχέδιο με επικεφαλής τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, όπως ανέφεραν τρεις άλλοι αξιωματούχοι. 

Η Ρωσία άρχισε ξανά αυτό το μήνα τις εργασίες κατασκευής του αγωγού, κόστους 11,6 δισ.δολαρίων, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, μετά από μία παύση ενός έτους, λόγω των υφιστάμενων αμερικανικών κυρώσεων. Οι νέες εργασίες επικεντρώνονται τώρα στα ρηχά θαλάσσια ύδατα της Γερμανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που αποτελείται από ένα κομμάτι αγωγού 2,6 χιλιομέτρων. 

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το εν λόγω σχέδιο, που θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, θα υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Από την πλευρά της, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις συνιστούν «αθέμιτο ανταγωνισμό» που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και επιμένει ότι θα ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού. Διπλωματικοί κύκλοι δεν περιμένουν να λήξει η διένεξη αυτή όταν θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

Η εκστρατεία πίεσης κατά του Nord Stream 2 υποστηρίζεται τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους υπό τον φόρο ότι θα παρακάμψει την Ουκρανία στερώντας της τα προσοδοφόρα τέλη διέλευσης. Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον αγωγό «κακή συμφωνία» για την Ευρώπη και επέκρινε τη Μόσχα για τον πιθανό ρόλο της στη μαζική κυβερνοεπίθεση κατά των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters 
 
  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News