Κόσμος Τετάρτη 23/12/2020, 12:51
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Χάρη στον Παπαδόπουλο και άλλους συνεργάτες

Λίγο πριν εγκαταλείψει από τον Λευκό Οίκο και στο πνεύμα των Χριστουγέννων ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να απονείμει χάρη σε 15 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων έναν ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλο της προεκλογικής του εκστρατεία που δήλωσε ένοχος στην έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τρεις πρώην βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων και στρατιώτες που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία αμάχων στο Ιράκ. 

Συγκεκριμένα ο Τραμπ απένειμε πλήρη χάρη στον 33χρονο Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο, που είχε ομολογήσει την ενοχή του στην κατηγορία ότι είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI στο πλαίσιο της έρευνας του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ απένειμε επίσης χάρη στον Άλεξ φαν ντερ Ζβαν, 36 ετών, Ολλανδό θετό γιο ρώσου δισεκατομμυριούχου, που είχε καταδικαστεί να εκτίσει 30 ημέρες φυλάκιση και να καταβάλει πρόστιμο 20.000 δολαρίων διότι είπε ψέματα σε μέλη της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ απένειμε χάρη στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου στρατηγό Μάικλ Φλιν, που είχε ομολογήσει την ενοχή του σε δύο κατηγορίες πως είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI. Η χάρη στον Φλιν επικρίθηκε έντονα από τους Δημοκρατικούς.

Χάρη έλαβε και ο 70χρονος Κρις Κόλινς, Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που τάχθηκε υπέρ του Τραμπ το 2016 και παρέμεινε σθεναρός υποστηρικτής του απερχόμενου προέδρου. Είχε ομολογήσει την ενοχή του το 2019 στην κατηγορία περί συνωμοσίας με σκοπό τη διάπραξη ασφαλιστικής απάτης και περί ψευδούς κατάθεσης σε πράκτορες του FBI και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, την οποία εκτίει. 

Ακόμη ένας Ρεπουμπλικάνος πρώην βουλευτής στον οποίο απονεμήθηκε χάρη είναι ο Ντάνκαν Χάντερ, 44, που ομολόγησε πριν από έναν χρόνο την ενοχή του στην κατηγορία περί συνωμοσίας για την κατάχρηση ποσού της προεκλογικής του εκστρατείας για προσωπικά του έξοδα. Η κατηγορία επέσυρε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News