Κόσμος Τετάρτη 23/12/2020, 11:31
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αγωγή κατά του πρωθυπουργού από 500 οικογένειες θυμάτων covid

Ιταλία: Αγωγή κατά του πρωθυπουργού από 500 οικογένειες θυμάτων covid

Νομικά κινούνται κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας και του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας, συγγενείς θυμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία, κατηγορώντας τους για εγκληματική αμέλεια στη διαχείριση της πανδημίας.

Ομάδα 500 οικογενειών θα καταθέσει σήμερα αγωγή στο Μπέργκαμο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας. Στην αγωγή ισχυρίζονται ότι οι τρεις πολιτικοί, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα και ο Ατίλιο Φοντάνα, έχουν συμβάλει σε σχεδόν 70.000 θανάτους από κορωνοϊό.

Η αγωγή εστιάζει στην απόφαση των αρχών να ξανανοίξουν ένα νοσοκομείο στην πόλη του Μπέργκαμο, Αλζάνο Λομπάρντο, μερικές ώρες αφότου υπήρξε εκεί συρροή κρουσμάτων, στις 23 Φεβρουαρίου. Και στη συνέχεια, απέτυχαν να θέσουν άμεσα την πόλη και τη γειτονική Νέμπρο σε καραντίνα, παρά τις συμβουλές των επιστημόνων.

Σημαντικό σημείο της αγωγής θα είναι ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο για την πανδημία, ενώ οι τοπικές αρχές απέτυχαν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο για τις περιοχές τους.

Ο δικηγόρος που ηγείται της υπόθεσης, Κονσουέλο Λοκάτι, διεκδικεί αποζημίωση 259.000 ευρώ για κάθε μία από τις 500 οικογένειες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News