Κόσμος Κυριακή 26/06/2022, 20:38
ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: «Απολύτως καταστροφική» για τον κόσμο μία νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας

Τζόνσον: «Απολύτως καταστροφική» για τον κόσμο μία νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την Κυριακή ότι εάν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την Ουκρανία, τα αποτελέσματα παγκοσμίως θα ήταν «απολύτως καταστροφικά».

Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία. Την Κυριακή, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους στο Κίεβο, την πρώτη τους επίθεση στην πρωτεύουσα εδώ και εβδομάδες. Αρκετοί θεωρούν τα χτυπήματα ως επίδειξη περιφρόνησης κατά των ηγετών της Ομάδας των Επτά που συνεδρίαζαν για να συζητήσουν τις προσπάθειες πίεσης στο Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ο Τζόνσον προέτρεψε τη Δύση να συνεχίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Το να επιτραπεί η ρωσική επιτυχία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, είπε.

«Θα έλεγα απλώς στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αν είναι κάτι που η Αμερική κάνει και πρέπει να κάνει ιστορικά, αυτό είναι να εντείνει την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Τζόνσον στην εκπομπή «State of the Union» του CNN. «Και αν αφήσουμε τον Πούτιν να κατακτήσει και να προσαρτήσει αρκετά μέρη μιας ελεύθερης, ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, που αυτό είναι έτοιμος να κάνει… τότε οι συνέπειες για τον κόσμο είναι απολύτως καταστροφικές… γιατί έτσι νομιμοποιούμε και επιτρέπουμε και την περαιτέρω απόκτηση από αυτόν με τη βία άλλων τμημάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», είπε.

«Μπορείτε να δείτε τις συνέπειες, τα διδάγματα που θα αντληθούν. Αυτό είναι ουσιαστικά καταστροφικό, όχι μόνο για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των χωρών, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και έχει επισκεφθεί δύο φορές το Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy. Ο Τζόνσον τόνισε επίσης, ότι ενώ το κόστος για την υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι υψηλό, είναι σίγουρα «ένα τίμημα που αξίζει να πληρωθεί για τη δημοκρατία και την ελευθερία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News