Κόσμος Κυριακή 6/03/2022, 23:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σχέδιο 6 σημείων από τον Μπόρις Τζόνσον

Ουκρανία: Σχέδιο 6 σημείων από τον Μπόρις Τζόνσον

Έκκληση στην διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα απευθύνει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στους κυριακάτικους «New York Times». Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «θα πρέπει να αμυνθούμε στις συνεχείς προσπάθειες αλλαγής διεθνών κανόνων με χρήση στρατιωτικής βίας».

Το βρετανικό σχέδιο, όχι μόνο από την έναρξη εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και νωρίτερα από τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα είναι πάνω – κάτω γνωστό: κοινό σχέδιο και συντονισμένη δράση των δυτικών συμμάχων.

Τώρα ο Μπόρις Τζόνσον με άρθρο που έγραψε στους New York Times έθεσε αυτή τη προσέγγιση σε έξι σημεία. Στόχος βέβαια η αποτυχία του Πούτιν στον πόλεμο που άρχισε στην Ουκρανία αλλά και η μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση της Ρωσίας, καθώς όπως ξεκαθάρισε και στον κείμενό του «δεν έχουμε μάθει ακόμα από τη ρωσική επιθετικότητα και γυρνούσαμε το μάγουλο, ενώ μας προειδοποιούσε».

Το σχέδιο των 6 σημείων

Ποια είναι όμως αυτά τα έξι σημεία που πρέπει να λάβει η Δύση και τα οποία θα εντείνουν την πίεση στον Πούτιν; Σύμφωνα λοιπόν με τον Τζόνσον οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μια παγκόσμια συμμαχία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη έχει στείλει 220 εκατομμύρια λίρες και 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται σε ετοιμότητα για ανθρωπιστική βοήθεια.

Μάλιστα, την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία, καθώς ήδη πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, σε διάστημα 10 ημερών, έχουν φύγει από τη χώρα.

Επιπλέον, η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αμυνθεί και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές κυρώσεις προς το καθεστώς του Πούτιν. Η Βρετανία ήδη έχει επιβάλλει κυρώσεις σε πάνω από 300 φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας με την αντιπολίτευση παρόλα ταύτα να ζητά ακόμα πιο αυστηρές και γρήγορες διαδικασίες.

Ενίσχυση και των δυτικών Βαλκανίων

Καμία χώρα να μη δεχτεί την «ανατριχιαστική εκλογίκευση» των ενεργειών της Ρωσίας, όπως ουσιαστικά επέτρεψε η Δύση με την Κριμαία το 2014, όμως να παραμείνουν όλοι ανοιχτοί στη διπλωματική λύση και στην αποκλιμάκωση της κατάστασης με την προϋπόθεση όμως στις συζητήσεις να λαμβάνει μέρος και η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Τέλος, να ενισχυθεί η ασφάλεια μεταξύ όχι μόνο των νατοϊκών χωρών αλλά και εκείνων που βρίσκονται κοντά στη ρωσική απειλή, όπως η Μολδαβία, Γεωργία και τα δυτικά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, συνέντευξη στην κυριακάτικη Telegraph έδωσε και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γούαλας ο οποίος προειδοποίησε την Ρωσία να «μην δοκιμάζει και να μην υποτιμά τη δύναμη των συμμάχων και του Ηνωμένου Βασιλείου», αφήνοντας υπόνοιες ότι η επίθεση των Ρώσων στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, είναι έμμεση απειλή για όλη την Ευρώπη.

Αύριο Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον έχει συναντήσεις με τους ομόλογούς του από τον Καναδά και την Ολλανδία, Τζάστιν Τρουντό και Μάρκ Ρούτε στην Ντάουνινγκ Στριτ, με στόχο να προωθήσει το σχέδιο των 6 σημείων.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News